Vijesti

Poreski inspektori kontrolisat će vozila uvezena u BiH

Poreski inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH ponovo su krenuli u pojačane kontrolne aktivnosti nabavke skupocjenih putničkih motornih vozila. Tokom maja i juna 2021. godine u kontrolama će se utvrđivati osnovanost korištenja prava na odbitak ulaznog PDV-a u situacijama nabavke i pretvaranja putničkih vozila u teretna.

“Prema Zakonu o PDV-u u BiH pravo na odbitak ulaznog poreza moguće je ostvariti u slučaju nabavke teretnih vozila ili eventualno putničkih vozila koja će biti korištena isključivo u poslovne svrhe. Zakonski okvir ne predviđa mogućnost da se izvrši odbitak ulaznog PDV-a prilikom nabavke putničkih vozila koja neće biti korištena u poslovne svrhe. Zato će u kontrolama biti detaljno analiziran način korištenja putničkih motornih vozila koja su ‘pretvarana’ u teretna, kako bi se ostvarilo pravo na odbitak ulaznog PDV-a, kompletna dokumentacija, putni nalozi za vozila itd“, saopćeno je iz UIO BiH.

Pozivaju poreske obveznike koji su vršili predmetne nabavke da sami prekontrolišu svoje prethodno predane PDV prijave i uvide da li su pravilno obračunali svoju PDV-e obavezu. Ukoliko otkriju neke greške iz UIO BiH ih pozivaju da sami podnesu izmijenjene PDV prijave, kako bi u potpunosti ispunili svoju zakonsku obavezu i na taj način izbjegli kazne u procesu kontrola.

“Uprava za indirektno oporezivanje stoji na raspolaganju svim obveznicima, pa tako i obveznicima koji su vršili navedene nabavke, za bilo kakvo objašnjenje ukoliko nisu sigurni kako da pravilno popune svoje eventualne izmijenjene prijave. Za svaku informaciju mogu se obratiti UIO putem info mail adrese: [email protected] ili putem telefona: 051/335-256, 051/335-257, 051/335-197, 051/335-182”, poručuju iz ove institucije.