vremeplov

Porijeklo Ferrarijevog loga jedna je od zanimljivijih priča: Znate li koje je značenje propetog konja?

Crni razulareni konj na žutoj pozadini ima direktnu vezu s Prvim svjetskim ratom i gradom Stuttgartom

Porijeklo logotipa automobilskih marki nešto je oko čega su zaljubljenici u automobile vrlo strastveni. Pogotovo ako je u pitanju znak Ferrarija. Evo i priče o porijeklu loga kompanije iz Maranella. Italijanska marka jedna je od najprestižnijih i najpoželjnijih u automobilskoj zajednici, kako zbog svojih impresivnih automobila, tako i zbog svojih uspjeha na utrkama.

Crni razulareni konj na žutoj pozadini ima direktnu vezu s Prvim svjetskim ratom i gradom Stuttgartom, gdje je, zanimljivo, Porsche, koji također koristi konja na svojem znaku.

Ako bolje pogledate, i Ferrari i Porsche imaju gotovo istog konja. Ali kako je moguće da simbol njemačkog grada prednjači ispred automobila italijanske marke?

Kao što je poznato, Enzo Ferrari je svoju avanturu u svijetu motosporta započeo kao vozač, utrkujući se za Alfa Romeo koji je dvadesetih godina prošlog stoljeća bio referenca u konkurenciji. Tek 1929. godine Ferrari je osnovao vlastiti tim, nazvan po njegovom prezimenu, takmičući se s automobilima Alfe i Fiata.

Godine 1923., nakon pobjede na utrci na stazi Savio, u gradu Ravenna, Enza je pozvala grofica Paolina Baracca u svoju kuću i tamo je italijanski vozač primijetio komad tkanine u dnevnoj sobi.

Enzo Ferrari je svoju avanturu u svijetu motosporta započeo kao vozač

Taj komad tkanine imao je lik konja koji se propinje i bio je dio trupa aviona kojim je upravljao Francesco Baracca, sin grofice, kada ga je 1918. godine, tokom Prvog svjetskog rata, oborio njemački lovac. Taj neprijatelj je bio iz Stuttgarta.

Čini se da je grofica Baracca taj komad tkanine dala Enzu Ferrariju i zamolila ga da ga nosi sa sobom u utrkama za sreću. Međutim, Alfa Romeo mu nije dopustio da istakne ovaj simbol sve do 1932. godine, na stazi Spa u Belgiji. Tu je utrku dobio Ferrari i od tada više nikada nije napustio Cavallino.

Tako je Enzo Ferrari za simbol svoje marke odabrao crnog razularenog konja, kojemu je dodao žutu pozadinu, jer je to boja njegovog rodnog grada Modene.