Vijesti

Porodica Martina Luthera Kinga predvodi marš za prava birača u SAD-u

Potomci ubijenog borca za građanska prava u Sjedinjenim Državama, Martina Luthera Kinga i njihovi pristaše krenuli su u ponedjeljak u marš u Washingtonu kako bi primorali demokrate Joea Bidena da izglasaju zakon koji će štititi biračka prava, prenosi Reuters. 

U sklopu godišnjeg hoda za mir, Kingova porodica i više od 100 nacionalnih i lokalnih organizacija za zaštitu građanskih prava planira preći preko Memorijalnog mosta Fredericka Douglasa i uputiti se u središte Washingtona.

Marš dolazi nakon razočaravajuće sedmice za Bidena koji nije uspio pridobiti demokratske senatore na Kapitolu da se izmjeni procedura koja bi omogućila da se nadglasaju republikanci koji se protive usvajanju zakona.

Na skupu u ponedjeljak prije marša, Kingov sin Martin Luther King III. pohvalio je demokrate radi izglasavanja infrastrukturnog zakona prošle godine, no zamolio ih je da proguraju i zakon o glasačkim pravima.

– Bili ste uspješni s infrastrukturom, što je bila sjajna stvar – rekao je King pred stotinama ljudi. “No trebamo da iskoristite tu istu energiju da se pobrinete da svi Amerikanci imaju neometano biračko pravo.”

Zakon bi trebao proširiti glasanje poštom, pojačati nadzor izbora u državama s historijom rasne diskriminacije i pooštriti pravila finansiranja političkih kampanja.

Pristaše demokrata kažu da je to potrebno da bi se usprotivilo valu novih restrikcija biračkoga prava u republikanskim saveznim državama koje prema izbornim promatračima otežavaju manjinama i siromašnima da predaju svoje glasačke listiće.

Nove restrikcije stupile su na snagu nakon lažnih tvrdnji bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da je njegov izborni poraz iz 2020. godine rezultat prevare.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare