Životni stil

Poslastica u kojoj ćete uživati: Kolač s mrkvom

Sastojci:

125 g raževog brašna

125 g bijelog brašna

3 kašičice praška za pecivo

1 vanilin šećer

250 g šećera

250 g izrendane mrkve

4 jajeta

200 ml ulja

125 g nemasnog sira

5 kašika šećera u prahu

Priprema:

Rernu zagrijati na 180 stepeni. Pripremiti pleh 20×20 ili okrugli sličnih dimenzija, staviti papir za pečenje.

Brašna staviti u jednu posudu i promiješati, pa dodati prašak za pecivo.

Dodati rendane mrkve i šećer i dobro izmiješati, a zatim dodati umućena jaja. Dodati ulje, i sve opet fino izmiješati.

Smjesu sipati u pleh obložen papirom za pečenje i peći 50 minuta, dok ne bude fine smeđe boje.

Izvaditi pleh i sačekati da se kolač ohladi.

Sir i šećer u prahu staviti u jednu posudu i mutiti dok masa ne bude kremasta, pa staviti u frižider na 15 minuta.

Kolač premazati ohlađenom masom od sira i šećera, pa ga isjeći na kocke. Dekorirati rendanom mrkvom, sjeckanim orasima ili bademima, po želji.