OZBILJAN PROBLEM

Pospanost tokom dana: Ovo su neki od razloga zašto vam se stalno spava

Prepoznavanje temeljnog uzroka stalne pospanosti ključno je za učinkovito rješavanje problema. Savjetovanje s pružateljem zdravstvenih usluga može pomoći u prepoznavanju povezanih simptoma, mogućih okidača i strategija za povećanje energije i budnosti.

Pospanost tokom dana – uzroci

Pretjerana pospanost razlikuje se od osobe do osobe, ali općenito uključuje produženo trajanje sna i stalnu pospanost tokom dana. Simptomi mogu uključivati često drijemanje, osjećaj umora tokom dana i teškoće da ostanete budni.

Evo uobičajenih uzroka pretjerane pospanosti.

Apneja u snu

Apneja u snu potencijalno je ozbiljno stanje u kojem neprestano prestajete i počinjete disati tokom noći. To vas može dovesti do toga da se osjećate pospano tokom dana.

Ostali simptomi apneje za vrijeme spavanja mogu uključivati:

 • glasno hrkanje i hvatanje zraka tokom spavanja
 • grlobolju i glavobolju nakon buđenja
 • poremećaje pažnje i koncentracije
 • razdražljivost.

Apneja može povećati vaše šanse da razvijete:

 • visoki krvni pritisak
 • srčanu bolest
 • dijabetes tipa 2
 • pretilost.

Apneja u snu može uzrokovati pretjeranu pospanost jer vam onemogućuje dovoljno dubok san.

Vrste apneje u snu su:

 • opstruktivna apneja u snu – događa se kada se tkivo u stražnjem dijelu grla opusti dok spavate i djelomično prekriva dišne puteve
 • centralna apneja u snu – događa se kada mozak ne šalje prave živčane signale mišićima koji kontroliraju vaše disanje dok spavate.

Sindrom nemirnih nogu

Sindrom nemirnih nogu (RLS) uzrokuje nekontroliranu i neugodnu potrebu za pomicanjem jedne ili obje noge.

Možda mirno ležite kada počnete osjećati lupanje ili svrbež u nogama koji postaje bolji samo kad ustanete i hodate. RLS može otežati spavanje, što rezultira pretjeranom pospanošću sljedeći dan.

Nije jasno što uzrokuje RLS u nekim slučajevima, a sumnja se da su uzroci genetska komponenta i niske razine željeza. Problemi s bazalnim ganglijima mozga, područjem odgovornim za kretanje, također mogu biti uzrok RLS-a.

Narkolepsija

Kao i RLS, narkolepsija je neurološki poremećaj. Kod narkolepsije mozak ne regulira pravilno ciklus spavanja i budnosti.

Tokom odmora osoba s narkolepsijom može se probuditi više puta (slično nesanici). Također može imati epizode prekomjerne dnevne pospanosti u nasumično odabranim aktivnim vremenima. Osobe s narkolepsijom mogu zaspati usred razgovora ili tokom obroka.

Često se pogrešno dijagnosticira kao psihijatrijski poremećaj, a može se razviti 7 – 25 godina.

Depresija

Primjetna promjena u vašoj rutini spavanja čest je simptom depresije. Možda ćete spavati puno više ili puno manje nego prije.

Drugi simptomi depresije uključuju nisku motivaciju, razdražljivost, promjene u apetitu, osjećaj beznađa i prestanak uživanja u omiljenim aktivnostima.

Ako noću ne spavate dobro, vjerojatno ćete osjetiti pretjeranu pospanost tokom dana. Ponekad su promjene sna rani znak depresije. Kod drugih ljudi promjene u navikama spavanja javljaju se nakon pojave drugih znakova depresije.

Depresija ima mnogo mogućih uzroka, uključujući neobične razine određenih hemikalija u mozgu te probleme s dijelovima mozga koji upravljaju raspoloženjem i traumatične događaje.

Nuspojave lijekova

Neki lijekovi uzrokuju pospanost i pretjeranu pospanost kao nuspojavu. Riječ je o lijekovima za:

 • visoki krvni pritisak
 • depresiju
 • začepljenost nosa (antihistaminici)
 • mučninu i povraćanje (antiemetici)
 • psihozu
 • epilepsiju
 • anksioznost.

Ako mislite da vas lijekovi na recept mogu učiniti pospanima, razgovor s ljekarom koji vam je propisao može pomoći.

Važno je ne prekidati uzimati bilo koji lijek bez nadzora vašeg ljekara.

Starenje

Starije odrasle osobe mogu provesti više vremena u krevetu, a imati nižu kvalitetu sna. Starenje može uključivati promjene u biološkim ciklusima, što dovodi do kraćeg vremena u dijelu ciklusa dubokog sna i češćeg buđenja usred noći.

Hronična psihička i tjelesna stanja također mogu otežati spavanje tokom cijele noći i dovesti do pretjerane pospanosti tokom dana.

Idiopatska hipersomnija

Kada ljekar ne može utvrditi jasan uzrok vaše pretjerane pospanosti, može ponuditi dijagnozu idiopatske hipersomnije (IH). “Idiopatski” znači da nema jasnog uzroka simptoma.

IH je hronični poremećaj spavanja koji uključuje stalnu prekomjernu pospanost uprkos dovoljnom ili čak dugom razdoblju sna. Također možete imati poteškoća s buđenjem iz sna.

Kako liječiti pretjeranu pospanost?

Za apneju za vrijeme spavanja obično se koriste mašine za kontinuirani pozitivni pritisak u dišnim putovima (CPAP). Pumpaju zrak kroz masku koja se nosi preko nosa i usta.

Sindrom nemirnih nogu može se poboljšati promjenama načina života poput masaže nogu, toplih kupki i vježbanja. Po potrebi se mogu propisati dodaci željeza ili lijekovi.

Liječenje narkolepsije uključuje planirano drijemanje, dosljedan raspored spavanja, redovitu tjelovježbu i izbjegavanje kofeina, alkohola i pušenja prije spavanja.

Liječenje depresije, uključujući terapiju, lijekove i prilagodbe načina života, može ublažiti simptome koji ometaju san.

Problemi sa spavanjem povezani sa starenjem liječe se promjenama načina života ili, ako je potrebno, lijekovima za spavanje na recept.

Kod idiopatske hipersomnije liječenje je usmjereno na upravljanje simptomima stimulativnim lijekovima, prilagodbu prehrane ili promjene načina života.