Svijet

Potpuni haos nakon što je Turska otvorila granice: Dijete se utopilo pored grčke obale, britanski novinar objavio snimak ubistva migranta

Hiljade migranata s Bliskog istoka i iz Afrike krenule su prema Grčkoj, prvoj evropskoj zemlji na svom putu. Reporter britanskog Guardiana svjedočio je sceni u kojoj su se desetine Alžiraca domogle područja udaljenog petnaestak kilometara od grčke granice. Kaže da hodaju u dugim kolonama, s ruksacima ili plastičnim vrećicama u kojima im se nalazi sva imovina. Nastavljaju putovanje unatoč jakoj kiši koja ih prati.

Jedno se dijete utopilo, a 47 migranta spašeno je nakon prevrtanja čamca nedaleko od grčkog otoka Lezbosa, piše Guardian. List navodi i da je na tursko-grčkoj granici opsadno stanje, a u sukobima s migrantima policija koristi suzavac i dimne bombe. Dramatične prizore zabilježio je i novinar britanskog BBC-ja koji je na Twitteru objavio videosnimak ubistva migranta.

Agencije javljaju da je najmanje 1.000 migranata od nedjelje ujutro stiglo do grčkih otoka.

U tajnom izvještaju Frontexa koji je “procurio” navodi se da će kretanje migranata biti teško zaustavljivo nakon što je Turska odlučila otvoriti svoje granice. Može se očekivati da će već kroz nekoliko dana ili sedmica migrantske grupe doći i do zemalja zapadne Evrope.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare