Svijet

Potpuno novi virus otkriven u kontroverznom laboratoriju koji se našao u centru smrtonosne pandemije

Potpuno novi virus otkriven je u kineskom laboratoriju koji se našao u središtu pandemije koronavirusa.

Naime, istraživači na Institutu za virologiju Wuhan otkrili su u mišu patogen kodnog naziva LsPyV KY187. Pripada obitelji poliomavirusa koji zaraze milione djece svake godine, ali su izuzetno blagi, piše Daily Mail.

Dodatna procjena

Naučnici iz kontroverznog laboratorija došli su do otkrića nakon testiranja stotina glodavaca u Keniji 2016. i 2019. godine. Uzorci su potom poslani na analizu u postrojenje za biohemijska istraživanja u Wuhanu, gradu koji je postao epicentar pandemije.

Novi poliomavirus otkriven je u prugastom travnatom mišu, ponekad poznatom kao zebrasti miš. Rezultati su otkriveni u studiji objavljenoj u kineskom časopisu Virologica Sinica.

Budući da novi virus nije usko povezan ni s jednim poznatim patogenom, njegov je učinak na ljude "nejasan i treba ga dodatno procijeniti", rekli su istraživači, prenosi Net.hr.

Šta su tačno pronašli? Najnovija studija, koja je primljena u znanstveni časopis prošlog novembra, analizirala je uzorke 232 životinje u pet okruga u Keniji.

Prikupljani su u dva navrata — u augustu i septembru 2016. te u martu 2019.

Istraživači su promatrali 226 miševa i štakora, pet rovki i jednog ježa, koji su svi poznati prenositelji zoonotskih zaraznih bolesti - onih koje skaču na ljude.

Uzorci su poslani u wuhanski institut na PCR analizu.Tkivo jetre, pluća i bubrega svake životinje pretraženo kako bi se utvrdila prisutnost DNA virusa.

Ukupno je 25 životinja bilo pozitivno. U svim slučajevima, osim u jednom, uzorci su povezani s već postojećim virusima. No daljnja analiza pokazala je da novi poliomavirus samo 60 posto odgovara svom najbližem rođaku.

Istraživači su naglasili da novi virus "nije usko povezan s bilo kojim virusom za koji se zna da uzrokuje bolest kod domaćina malih sisavaca ili kod ljudi."

"Njihova patogenost (sposobnost izazivanja bolesti kod ljudi) i potencijalni rizik prijenosa zoonozama nisu jasni i potrebno ih je dodatno procijeniti" naveli su naučnici.

Ostaje u tijelu

Otprilike 80 posto odraslih osoba bilo je zaraženo poliomavirusom u nekom trenutku svog života, najčešće u djetinjstvu. Virus živi u gornjim disajnim putevima i ljudi obično nemaju nikakvih simptoma.

Tijelo nikada u potpunosti ne izbaci virus i ostaje u stanju mirovanja tokom čitavog ljudskog života, ali većina to nikada neće shvatiti. U vrlo rijetkim slučajevima kod pacijenata s oslabljenim imunitetom, virus se može reaktivirati i umnožiti, uzrokujući oštećenje bubrega ili čak mozga.

U međuvremenu, istraživači iz Wuhana također naglašavaju važnost nastavka provođenja istraživanja virusa na životinjama.

Ovo otkriće naglašava kako se u laboratoriju u Wuhanu stvari odvijaju uobičajeno, unatoč dugotrajnim pitanjima o njegovoj povezanosti s pandemijom koronavirusa.

Covid-19 se počeo širiti na kineskoj "mokroj" tržnici oko 15 kilometara od wuhanskog instituta, u kojem su se istraživali opasni koronavirusi.

Kineski zvaničnici kontinuirano su gušili nezavisne istrage u laboratoriji te su izbrisali ključne baze podataka koje sadrže informacije o najranijim pacijentima oboljelima od Covida-19.

Istraživači wuhanskog instituta koji su se razboljeli od misterioznog virusa nalik gripi mjesecima prije službene objave o virusu ušutkani su ili nestali.

Hipoteza o curenju virusa iz laboratorije odbačena je kao zavjera ili ksenofobija početkom 2020.

No, kako je vrijeme odmicalo, hipoteza je dobijala na snazi. Stručnjaci u wuhanskom institutu intenzivno su radili na koronavirusima šišmiša i drugih životinja i poznato je da su eksperimentirali na najbližim poznatim rođacima Sars-CoV-2 virusa.

Institut je također provodio kontroverzne eksperimente "dobitka funkcije" (gain of function) koji uključuju petljanje s virusima kako bi ih učinili zaraznijim ili smrtonosnijim.

Međutim, nije bilo direktnih dokaza da je Sars-CoV-2 prvo prešao na ljude baš u toj ustanovi. Čini se da nova istraživanja podupiru ideju da je tržnica plodova mora Huanan bila pravi izvor pandemije.