Region

Potraga u Hrvatskoj. Nestala Cessna s 4 osobe, avion je poslao SOS poziv. Šef HGSS-a: Teren je težak, pljušti, tražimo dronovima

Sportski avion s četiri putnika nestao je u nedjelju sjeverno od Rakovice u Grvatskoj, izvijestila je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS).

Nestala Cessna registracijskih oznaka D-EGLF u vlasništvu je Air Sports Cluba Bayer Leverkusen e.V. koji ima sjedište u Zračnoj luci Kurtekotten u Leverkusenu, javlja Večernji list. Neslužbeno doznaju da je u nestaloj Cessni bilo troje Nijemaca i jedan Hrvat, tj. pilot i tri putnika, a krajnje odredište Cessne bio je njemački grad Laichigen u blizini Ulma.

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, prije samog nestanka avion je poslao poziv upomoć.

‘U Broćancu je organiziran stožer u kojem se nalaze pripadnici HGSS-a, policija, ali i službenici antiterorističke jedinice Lučko. Koordiniraju potragu za koju kažu da je iznimno teška i zahtjevna s obzirom na to da je teren koji se pretražuje širok. Vremenski uvjeti su teški. Glavna im je zadaća suziti teren kako bi im potraga u tom dijelu bila nešto lakša. Na terenu je oko 70 pripadnika, ali iz minute u minutu ih je sve više, dolaze stalno nova vozila HGSS-a. Zapovjednik ih raspoređuje na teren’, izvijestila je s terena reporterka Dnevnika Nove TV Karla Trstenjak.

HGSS je na Twitteru prvo objavio kako se sportski avion s četiri putnika srušio u nedjelju sjeverno od Rakovice, a potom objavu izbrisao i izvijestio kako je avion nestao.

Josip Granić, pročelnik HGSS-a, rekao je za Jutarnji list da je na terenu već 60 pripadnika HGSS-a iz stanica Karlovac i Ogulin, a u toku su pripreme za polazak još tridesetak pripadnika HGSS-a iz Novske, Samobora i Zagreba.

‘Ja sam upravo na putu prema tom području. Pretražuje se područje južno od grada Slunja, a teren je izuzetno težak, nepristupačan, šumovit, pada jaka kiša i niska je naoblaka’, rekao je u telefonskom razgovoru.

Uključila se specijalna policija.

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je ranije da je nestao avion tipa Cessna koji je u nedjelju poletio iz Splita, a kretao se prema Njemačkoj te su na koordinate nestanka upućeni članovi HGSS-a s dronom i policija.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe obavijestila je Operativni centar civilne zaštite o nestalom avionu tipa Cessna sjeverno od Rakovice, na visini 2.300 stopa, koja je krenula iz Splita, a kretala se u smjeru sjevera prema Njemačkoj.

Uz MUP, na terenu je 30 članova HGSS-a. U dolasku je još 30 članova među kojima i #K9 timovi (potražni psi) koji su u trenutku dojave o nesreći imali licencu za potražne timove na Sljemenu, stoji u objavi.

Policija je prethodno objavila kako je u 11,25 sati nestao avion tipa Cessna 182 na širem slunjskom području koji je letio iz pravca Splita prema Njemačkoj.

Odmah po dojavi u pretragu područja su se uključila 34 policijska službenika među kojima pripadnici specijalne i interventne policije te 28 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja koji u pretrazi koriste dron, izvijestila je policija.

Pročelnik HGSS- a Josip Granić rekao je za Hinu da pretraga terena ni uz pomoć drona za sada nije rezultirala sužavanjem prostora potrage za nestalim avionom.

“Nismo još. Sužavamo prostor potrage za sada isključivo na osnovu radarskih informacija koje dobivamo od Hrvatske kontrole zračne plovidbe. Nemamo za sada neku konkretnu lokaciju, nego imamo šire područje gdje radimo potragu”, rekao je Granić oko 15 sati.

U potrazi učestvuju i pripadnici Civilne zaštite, policije, a vijest o nestanku Cessne objavila je na društvenoj mreži i grupa 9Aero – Croatian Aircraft Spotters koja je objavila i fotografiju Cessne koja je imala oznake FR 182 D-EGLF, te screenshotove s podacima o njezinu letu.

Među ostalim piše: “Gledajući FR24, nameće se Reims/Cessna FR182 D-EGLF. Podaci s platforme su isprekidani i zasad još uvijek upitne pouzdanosti, no oni koji su dostupni pokazuju da je zrakoplov letio sjeverno na oko 7,000 ft, te kod Slunja napravio zaokret od 360 stupnjeva koji je završio zabilježenom vertikalnom brzinom od -6,300 stopa u minuti. Podaci se gube na oko 4,500 stopa nadmorske visine. Vrijeme u trenutku nestanka (oko 11:20 lokalno) pokazuje kišu, nisku naoblaku i naglo pojačanje snage vjetra iz smjera juga u području pada”, napisali su spotteri.

Zasad još uvijek nema službene potvrde o eventualnom padu aviona.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare