Ekonomija

Potražnja za medicinskom opremom: Kako je korona stvorila nove milijardere

Cui Jinhai, predsjednik kompanije “Allmed Medical Products”,  osnovane u epicentru korona virusa – provinciji Hubej, trenutno vodi među brojnim kineskim tajkunima, u oblasti medicinske i biotehnološke opreme, a njegove akcije su se udvostručile ove godine i učinile ga milijarderom.

Zapravo, Blumberg piše da je “iz Covida-19 procvjetalo bogatstvo” širom Azije, počev od proizvođača testova i kitova za zaštitu, pa do naučnika koji rade na razvijanju vakcina.

Situacija je slična i na Zapadu, na primjer, akcije firme “Vir Biotechnology” iz San Franciska, čak su se utrostručile u ovom periodu. Ova firma inače sarađuje s Nacionalnim Institutom Zdravlja, kada je riječ o koronavirusu.

Rast akcija kompanije kao što je “Allmed Medical Products” može biti znak da investitori očajnički traže svjetlu tačku u globalnoj ekonomiji, posebno što se čini da se pandemiji ne nazire kraj.

Potražnja za dezinfekcionim sredstvima, maskama i ostalom medicinskom opremom – ne jenjava. Akcije firme “Guangzhou Wondfo Biotech”, koja proizvodi testove i kitove, skočile su za 40 odsto ove godine, i učinile da njeni predsjednici – bračni par Li Venmei i Vang Jihua – postanu milijarderi.

Ova, nažalost, nepovoljna situacija koje već dugo traje, zapravo je “povoljna” za farmaceute, milijardere, ali i za bivšeg ljekara, An Kanga, predsjednika firme “Hualan Biological Engineering” (u kojoj je i većinski vlasnik akcija), koji sada radi na pronalaženju vakcine za Covid-19. U prošlosti je izumio vakcinu za virus gripa H1N1.

“Hangzhou Tigermed Consulting”, kompanija koju je osnovao Je Xiaoping, milijarder s diplomom Oksforda, uvećala je profit za 8 odsto, jer su kineske vlasti odobrile njegovo istraživanje vezano za Remdesivir, novi lijek protiv virusa.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare