Poznati njemački virolog smatra da se samoizolacija može skratiti na 5 dana

201

Poznati njemački virolog Christian Drosten iz Univerzitetske bolnice Charite u Berlinu izjasnio se u svojem redovnom podcastu na NDR-u za skraćivanje perioda samoizolacije na pet dana. Dosad je samoizolacija u Njemačkoj trajala dvije sedmice.

Drosten zagovara skraćenje samoizolacije jer misli da će to održati nivo prihvatanja epidemioloških mjera u društvu, ali i dodaje kako je samoizolacija od pet dana “na samoj granici epidemiološki prihvatljivog”.

Testiranje tek nakon samoizolacije

Ovaj virolog preporučuje onima u samoizolaciji da taj period ne troše na testiranje te da se testiraju nakon što im prođe period samoizolacije. Drosten smatra da su zaraženi koronavirusom najinfektivniji u periodu od pet dana, no sam napominje da je to još nedokazana teza.

Njegova izjava izazvala je raspravu u njemačkoj javnosti pa je Drosten naknadno pojasnio da se njegov prijedlog odnosi na tzv. klastere inficiranih, a ne na sve općenito.

U svakom slučaju, njemačke savezne i pokrajinske vlasti su se dogovorile kako je za one koji dolaze u Njemačku iz rizičnih područja potrebno obavezno testiranje na koronavirus i petodnevna izolacija.

Zdravstveni stručnjaci parlamentarnih klubova za skraćivanje samoizolacije

Za skraćivanje perioda obavezne karantene za one za koje se sumnja da bi mogli biti zaraženi koronom izjasnili su se i zdravstveni stručnjaci iz nekih njemačkih stranaka. Zastupnik SPD-a Karl Lauterbach smatra da je karantin od pet dana dovoljan, jer “znamo da većina ljudi pet dana od početka simptoma više nije zarazna”.

Stručnjakinja liberalnog FDP-a za zdravstvo, zastupnica Christine Aschenberg-Dugnus, također podržava skraćenje izolacije na pet dana. Smatra da će tako povećati prihvaćenost mjera u narodu. Slično smatraju i Zeleni, piše Index.