Kriminal

Završeno ročište Novaliću i drugima. U idući petak pred Sudom prvi svjedok

U Sudu BiH nastavlja se suđenje u predmetu Respiratori, u kojem je prvooptuženi premijer FBiH Fadil Novalić.

Ročište koje je bilo zakazano prošle sedmice je odgođeno na zahtjev pojedinih advokata, ali i zbog sumnje da su pozitivni na koronavirus pojedini članovi Sudskog vijeća.

Osim Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Sud bi se danas trebao izjasniti o prijedlogu Tužilaštva BiH da zabrani Novaliću i Miličević obavljanje službene dužnosti.

Ovaj prijedlog Tužilaštva upućen je kako bi se neometano vodio postupak.

Na Raportu pratite prenos uživo:

11:20

I branjenici ostalih otpuženih tražili su od Suda da odbije prijedlog Tužilaštva BiH o mjerama zabrane.

Kao jedan od argumenata iskoristili su to da Tužilaštvo nije zatražilo produženje mjera zabrane koje su važile u toku istrage.

Tužilac Hukeljić je kazao da je bilo besmisleno tražiti produženje jer Sud BiH nije odredio ko će nadgledati te mjere zabrane, pa one nisu bile moguće za provjeru.

Sudinica je kazala da će nakon razmatranja argumenata i mišljenja odbrane i tužioca donijeti pismenu odluku o uvođenju mjera zabrane.

Ona je istakla da će se na idućem ročištu krenuti s izvođenjem dokaza.

Tužilac je naglasio da će izvesti pred Sud prvog svjedoka sa spika koji će govoriti na okolnosti sjednice Vlade FBiH koja je održana 16. marta prošle godina.

Nastavak je u petak, 19. marta.

10:33 Odbrana Fadila Novalića zatražila je da se prijedlog tužioca odbije.

PROČITAJTE  Osumnjičenima za ubistvo Kenina Lukača određen jednomjesečni pritvor

Advokatica Nina Karačić je kazala kako mjere sad ne bi imale smisla jer su prikupljeni dokazi i uzeti iskazi.

U svom podužem izlaganju ona je poredila ovaj slučaj s drugim slučajevima pa i sa preocesima koji su se vodili protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

Na kraju je advokatica Karačić kazala da mora dodati nešto što javnost ne voli čuti.

“Određivanje mjera zabrane obavljanja dužnosti Novaliću došlo je do teških poremećaja u FBiH. Brojni su primjeri.

Njegovo članstvo u Fiskolnom vijeću, o čijem radu ovisi makroekonomska slika. Fadil Novalić kao premijer Federacije je jedini član iz reda bošnjačkog naroda, i njegovo odsustvo bi imalo posljedice po cijelu državu”, rekla je Karačić.

Potom je kazala kako se vode pregovori o izmjenama Izbornog zakona, a da bi suspenzija Novalića ostalo upražnjeno mjesto premijera odnosno da bi bilo otežano da se imenuje novi što bi dodatno zakompliciralo situaciju u državi.

09:55 Tužilac Hukeljić u nastavku je obrazlagao prijedlog Tužilaštva da se optuženima uvedu mjere zabrane.

“Na prošlom ročištu smo dostavili prijedlog.

Predlažemo da se optuženom Novaliću odrede mjere zabrane obavljanja službene dužnosti premijera Vlade FBiH do izricanja prvostepene presude, zabranu posjećivanja službenih prostorija Vlade, sastajanja s određenim licim i svjedocima čija imena neću reći jer ne znam hoće li neka tražiti mjere zaštite.

Solaku mjere zabrane posjećivanja određenih mjesta prostorija FUCZ, sastajanja s svjedocima.

Hodžiću mjere zabrane obavljanja ativnosti direktora Srebrena maline i zabrana posjećivanja prostorija Srebrene maline.

Jelki Miličević mjere zabrane poduzimanja aktivnosti službene dužnosti ministra i dopremijera, posjećivanje službenih prostorija Vlade, sastajanje s određenim licima”, rekao je Hukeljić.

On je istakao kako je ranije utvrđeno da je Novalić naređivao svojim savjetnicima i članovima Kabineta da se sastaju, pregovaraju i dogovaraju nabavke, da je Solak naređivao potčinjenim da uništavju dokumenta, a da je Hodžić mijenjao pravila u kompaniji.

PROČITAJTE  Upozorenje građanima: U BiH se pojavile lažne novčanice od 50 i 100 KM

Istakao je da postoji bojazan da će pojedini svjedoci imati strah da svjedoče ukoliko se optuženi ostanu na svojim funkcijama.

09:28 Tužilac Mirza Hukeljić kaže da zatražio je od Suda da reagira zbog izjava odbrane optuženih da se radi o političkom procesu.

“Takve tvrdnje se i danas iznose i Sud ne reaguje. To nije predmet ovog krivičnog postupka, takve trvdnje nisu ničim osnovane, niti je braniteljica rekla da će to dokazivati tokom procesa. Tužilaštvo je reklo da ukoliko iko ima dokaze da se ovaj proces vodi zbog nečege drugog, a ne zbog dokaza, neka odmah prijave nadležnim institucijama.

Zato mi tražimo da se Sud BiH, ukoliko dozvolite da odbrane iznose svoje tvrdnje. Mi ćemo biti u poziciji da ćete vi biti kontaminirani ali i javnost.

Na prošlom ročistu, odbrana prvooptuženog, je rekla da je optužnica pokušaj rušenja Vlada FBiH”, rekao je tužilac Hukeljić.

On je istakao da je time prekršena jednakost stranaka u postupku.

Sljedeća primjedba mu je bila da su odbrane često prekidale tužioce u izvođenju uvodnih riječi.

09:05 Ročište je krenulo. Advokatica Jelke Miličević Senka Nožica iznijela je uvodne riječi.

Ona je rekla da njena branjenica nije uradila ništa nezakonito i da će odbrana dovesti niz svjedoka koji će do dokazati.

“Ranije su odbrane govorile da se radi o političkom procesu, ja to nisam govorila dok nisam pogledala optužnicu Tužilaštva BiH. I tad sam se uvjerila da to jeste”, rekla je Nožica.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare