Atlas

Prekrasna zamka: Pećine u kojima nećete izvući živu glavu…

Lijepe, ali opasne meksičke pećine u rudniku Naica pokazale su svoje pravo lice prije 21. godinu; do tada se nije moglo niti pretpostaviti kakvo se blago krije na 300 metara ispod zemlje u Chihuahui. Za veliko otkriće zaslužna su dva rudara koja su prateći srebrnu žilu u rudniku olova, cinka i srebra otkrila goleme pećine. Nakon što je ispumpana voda koja se ondje nalazila, naučnici su izmjerili i do 11 metara visoke kristale debljine do jednog metra.

Najveću od pećina Meksikanci su nazvali Crystal Cave i bacili se na proučavanje golemih kristala starih oko pola miliona godina. Ustanovili su kako je za čudesnu igru prirode „kriva“ magma koja je neprestano zagrijavala vodu, zahvaljujući kojoj su kristali mogli nesmetano rasti.

PROČITAJTE  Žene se raspametile kada su ugledale ovog beskućnika u novom ruhu, obrijanog i ošišanog: "Želim mu roditi dijete!"

No nemojte početi pakirati kofere: mjesto koje izgleda poput Tvrđave samoće u kojoj biste mogli sresti Supermana je zatvoreno za posjetitelje. Boravak ondje je gotovo nemoguć; temperatura u pećinama diže se i iznad 60 stepeni Celzijevih, a pritom ne pomaže niti ogromna količina vlage (90-99 posto).

Kako bi uopće ušli u opasnu kristalnu oazu naučnicima su potrebna posebna odijela, kao i mala pomoć moderne tehnologije kako bi mogli disati. Oni koji su se usudili ući bez zaštitne opreme da bi prisvojili dio kristalnog blaga, ostali su živi skuhani.

Tagovi:


Povezani postovi: