Vijesti

Priča o propadanju vakcina u Prijedoru postaje sve bizarnija. Direktor: Kabal iz frižidera nije bio dovoljno uključen u utičnicu!?

Priča o propadanju 1.342 doze vakcine za koronavirus postaje sve bizarnije.

Danas se oglasio i v.d. direktora dužnosti prijedorskog Doma zdravlja Slobodan Javor. On je ponudio svoju ostavku Skupštini grada Prijedora koja ga je i imenovala

Zbog propadanja vakcina već je pokrenuta istraga, a čitavu apsurdnu situaciju u vezi sa uništavanjem 1.342 vakcine još apsurdnijom je učinio pokušaj Javora da opravda sebe.

Naime, on tvrdi da je i ranije dolazilo do prekida hladnog lanca vakcine, ali prošle godine u periodu kada je skupštinska većina predvođena SNSD za direktora postavila osobu koja je takođe iz ove partije.

“Skupštinska većina na čelu sa SNSD razriješila je tadašnjeg direktora DZ koji je kadar DNS, tada je skupštinska većina na predlog SNSD imenovala novog direktora. Želim naglasiti da je tadašnji direktor ispred SNSD postavljen i kada je preuzeo dužnost otprilike prošlo je par sedmica kada se desila ista ili slična situacija. Tada je došlo do prekida hladnog lanca vakcina koje su bile smještene u dva odvojena frižidera na dvije odvojene lokacije. Zanimljivo je da u tom trenutku nije nestalo struje već kabl iz tih frižidera nije bio dovoljno uključen, bio je u utičnici, ali nije bio do kraja uključen u struju. Da li je to bio ljudski faktor ili ne, u to ne ulazim, bilo je sve daleko prije nego što ću ja doći”, rekao je on.

PROČITAJTE  Lagumdžija ismijao Dodika: Me Tarzan, sorry, Milorad, you Jane

Dodao je da se baš zbog ovoga spremio da ne dođe do prekida hladnog lanca.

“Skupštinska većina predvođena SNSD me postavila 18. marta. Kada sam preuzeo dužnost, malo više od tri sedmice, posebno sam obratio pažnju na vakcine i čuvanje i održavanje hladnog lanca vakcina, iz razloga što je opipljiva situacija i trenutno nas zadesio novi virus korona, a naravno imajući prethodno iskustvo i saznanja o ovom slučaju koji se desio prethodnom direktoru ispred SNSD koji je bio imenovan”, tvrdi on.

Navodi da je od preuzimanja dužnosti 18. marta preduzeo sve što je mogao.

“Sve što je propisano i predviđeno svim pravilnicima, na sprečavanju hladnog lanca vakcine, bilo je urađeno, znači nabavljeni su frižideri, UPS aparati, posebni zamrzivači, bitno je da je bio posebni nadzor, i želim naglasiti da smo u ustanovi imali i aplikaciju koja je pratila temperaturu unutar samih frižidera, bukvalno sve što je bilo neophodno. Kao odgovoran čovjek iz moralnih razloga nudim svojim ostavku ljudima koji su me imenovali na ovu funkciju”, zaključio je Javor.

PROČITAJTE  "Dani vakufa u Bosni i Hercegovini": Reis Kavazović istaknuo značaj ljudskog angažmana i odricanja

On je ponovio da je ostaje činjenica da je usljed nestanka električne energije u jutarnjim satima 12. 04. došlo do poremećaja na kako na samom frrižideru u kome su bile smještene vakcine, tako i samom UPS aparatu na koji je frižider bio priključen.

“Drago mi je što je pokrenuta istraga da možemo tačno utvrditi da li je bilo ljudske odgovornosti”, zaključio je on.

Javor se nada da će revkcinacija koja je propala opet početi naredne sedmice.

Osim toga dodatno je uznemirio građane, koji sada ne znaju da li su oni i njihova djeca primali ispravne vakcine, jer Javor kaže da je i ranije prekidan hladni lanac.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare