Vijesti

Prigodnim programom u Oslu obilježena 26. godišnjica genocida u Srebrenici

Obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici održano je danas u prostorijama Holokaust centra u Oslu u organizaciji Saveza udruženja građana iz BiH u Norveškoj.

Među govornicima su bili ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević, predsjednik tog udruženja Inan Begić te predstavnica Memorijalnog centra Potočari.

Prisutne je pozdravio predstavnik Centra Øivind Kopperud, koji je naglasio važnost saradnje te institucije i Saveza udruženja sa bosanskom dijasporom u Norveškoj te ih pozvao na bližu saradnju.

Predsjednik Saveza Begić je iskoristio priliku u svom govoru da pozove norveške političare i javnost da rade na podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici te da se angažiraju u radu protiv ekstremnih ideologija, dok je ambasador Makarević naglasio potrebu da se genocid nikad ne smije ponoviti.

U okviru programa otvorena je i interaktivna digitalna izložba bosanskog akademskog umjetnika Elemedina Žunića, a prikazan je i film bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić, “Quo Vadis, Aida?”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare