Ferrari F40

Prije 24 godine ukrali su mu Ferrarija: Sada je zahvaljujući ‘ljudima za specijalne operacije’ auto vraćen

Ilustracija

Dvadeset i četiri godine nakon što je nestao 2000. godine s parkinga hotela u Villasanti, u blizini čuvene Monze u Italiji, legendarni Ferrari F40 sada je pronađen i vraćen svom pravom vlasniku.

Ova priča koja nadilazi okvire običnog kriminalističkog romana odigrala se zahvaljujući naporima Art Recovery Internationala.

Christopher A. Marinello, na čelu ove specijalizirane kompanije za povrat ukradenih umjetnina i dragocjenosti iz Venecije, podijelio je ovu nevjerovatnu vijest putem LinkedIna i X platforme. U detaljima slučaja, koji se čine kao dio napetog trilera, otkriva se da je ovaj primjerak Ferrarija F40, obojen u ikoničnu Rosso Corsa boju, ukraden dalekog 16. aprila 2000. godine.

U sklopu složene operacije koja se odvijala početkom 2024., Ferrari je lociran na tajnoj lokaciji nakon čega je uslijedio delikatan proces pregovora. Konačni dogovor rezultirao je povratkom ovog dragulja na četiri točka svom vlasniku, procesom u kojem su sudjelovale tri grupe advokata i dva ključna dokumenta, na zadovoljstvo uključenog osiguravajućeg društva.

S obzirom na to da se tržišna vrijednost Ferrarija F40 danas penje iznad 2,5 miliona dolara, sreća i uzbuđenje vlasnika nemaju cijenu. Kao znak zahvalnosti prema pravnom timu koji mu je pomogao, vlasnik nudi ekskluzivno iskustvo vožnje ovim rijetkim modelom, što uključuje krugove kako po cestovnim tako i po trkaćim stazama.

Art Recovery International, poznat po svojoj efikasnosti u povratu ukradene umjetnosti vrijedne više od 500 miliona dolara, ovim slučajem potvrđuje svoju ekspertizu i u svijetu prestižnih automobila.

Ovaj događaj dolazi odmah nakon što je slična vijest o pronalasku Ferrarija F512M, koji je pripadao Gerhardu Bergeru, obišla svijet. To samo pokazuje koliko je važan i uspješan rad organizacija poput Art Recovery Internationala u borbi protiv kriminala u svijetu luksuznih automobila.