Politika

Prije dva mjeseca smo upozorili da Čovićevo ulizivanje Izraelu ima opasan cilj. Sad vidimo i koji

Prije tačno dva mjeseca Raport je objavio analizu u kojoj smo upozorili da posjeta Dragana Čovića Izrealu nije slučajna.

Tada smo istakli da je njegova posjeta lobističkog karaktera i da njegovo ulizivanje Jevrejima ima jasan cilj – dobivanje podrške.

Čović je svoju posjetu Izrealu pripremao mjesecima tako što se putem Twittera ulizivao izrealskim zvaničnicima, a teren je pipremao i objavljivanjem zastave Izraela na Starom mostu.

I čini se da je danas stigao rezultat.

Prvo je Čović ispunio nekoliko zahtjeva ove moćne države – prije svega uklanjanje ustaških naziva ulica u Mostaru – a sad je dobio nešto zauzvrat.

Ambasada Izraela podržala je ‘legitimno predstavljanje’ odnosno izmjene Izbornog zakona onako kako ih HDZ želi.

Podrška Izraela nije nimalo bezazlena s obzirom da se radi o jednoj od najutjecajnijih država svijeta i strateškom partneru SAD.

S druge strane, probosanski političari u vlasti – Bakir Izetbegović i Željko Komšić – očito osokoljeni rezolucijom Bundestaga misle da su završili posao što bi se na kraju moglo ispostaviti lošom procjenom.

Pored toga što je Izrael pružio podršku Čoviću, ne treba izostaviti ni to da je nedavno u posjeti toj državi bio i Milorad Dodik. On se vratio sa nekoliko poslovnih ‘strateških partnera’ koji ću jeftino kupiti velika preduzaća u RS, a njemu napuniti kasu koja bi mu mogla omogućiti još jedan mandat vlasti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare