Svijet

Prijeti li opasnost od novog rata u Južnoj Americi?

Tenzije se povećavaju između Gvajane i Venecuele u sporu oko naftom bogate regije Essequibo

Nakon kontroverznog referenduma o demarkaciji granice s Gvajanom, predsjednik Venecuele Nicolás Maduro pozvao je u utorak da se područje pod jurisdikcijom južnoameričkog susjeda zakonom proglasi pokrajinom Venecuele i da se izdaju dozvole za proizvodnju nafte.
Predsjednik Gvajane Irfaan Ali govorio je o "direktnoj prijetnji" njegovoj zemlji.

Na sastanku vlade Maduro je predložio da se Narodnoj skupštini podnese prijedlog zakona o stvaranju venecuelanske provincije u regiji Essequibo. Također je naredio državnoj naftnoj kompaniji da odmah izda dozvole za proizvodnju nafte i gasa i rudarstvo u Essequibo.

Posmatrači sumnjaju u brojke

Više od 10,4 miliona Venecuelanaca učestvovalo je na neobavezujućem referendumu u nedjelju. Prema podacima venecuelanske izborne vlasti, 95 posto birača podržalo je zahtjev Venecuele na regiju Essequibo u Gvajani, koja je bogata naftom i drugim resursima. Međutim, mnogi posmatrači su sumnjali u brojke.

Glavni tužilac Gvajane Anil Nandlall rekao je u utorak da će tražiti pomoć od Vijeća sigurnosti UN-a ako Venecuela preduzme dalje korake nakon referenduma. Predsjednik Ali je kasnije rekao da Madurov komentar "predstavlja direktnu prijetnju teritorijalnom integritetu, suverenitetu i političkoj nezavisnosti Gvajane".
Essequibo zauzima više od dvije trećine kopnene površine bivše britanske kolonije. Tu živi 125.000 od 800.000 stanovnika.

Nakon kontroverznog referenduma o granici s Gvajanom, venecuelanski predsjednik Nicolás Maduro najavio je da želi proglasiti naftom bogatu regiju Essequibo, koja je pod kontrolom njenog južnoameričkog susjeda, po zakonu venecuelanskom pokrajinom.

Prema autoritarnoj vladi, narod Venecuele je na referendumu potvrdio pretenzije svoje zemlje na region Essequibo bogat resursima u susjednoj državi Gvajani.

Kina poziva na rješavanje spora

Venecuelanska saveznica Kina pozvala je dvije zemlje da riješe spor.
"Kina je uvijek poštovala suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja", rekao je portparol ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin u srijedu u Pekingu. Kina je "uvijek podržavala Venecuelu i Gvajanu u pravilnom rješavanju graničnih pitanja". Ovo je također važno za stabilnost u regionu.

Venecuela polaže pravo na regiju Essequibo više od jednog vijeka. Želja je posebno porasla nakon što je naftna kompanija ExxonMobil 2015. otkrila nalazište nafte u tom području. U oktobru ove godine u regionu je napravljeno još jedno značajno otkriće nafte, čime su rezerve Gvajane povećane na najmanje deset milijardi barela - više od onih u Kuvajtu bogatom naftom ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima.