Svijet

Prijetnja državama bivšeg SSSR-a: Ovo ćete uraditi ako želite sačuvati nezavisnost, sutra možda nećete postojati

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u petak je poslao oštru poruku i upozorenje ostalim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza koje se drže podalje od Rusije nakon njene invazije na Ukrajinu.

“Zemlje postsovjetskog prostora trebale bi biti iskreno zainteresirane za približavanje ideji savezne države, ako, naravno, žele očuvati svoj suverenitet i nezavisnost”, rekao je Lukašenko, prema engleskom prevodu izvještaja bjeloruske novinske agencije BelTA. „Uvjereni smo da se samo zajedno možemo oduprijeti globalnim izazovima”, rekao je.

Lukašenko se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u petak u Grodnu, Bjelorusija, u sklopu devetog Foruma regija Bjelorusije i Rusije kada je dao te komentare.

“Oni koji još uvijek sumnjaju trebali bi shvatiti: bez brzog jedinstva i okupljanja, jačanja međudržavnih veza i jednostavno normalnih ljudskih odnosa, mi možda nećemo postojati sutra”, dodao je Lukašenko, koji je bio otvoreni pristaša ruskih vojnih napora u Ukrajini.

Također u petak, Putin je ustvrdio da odgovor Zapada na njegov rat u Ukrajini gura Rusiju i Bjelorusiju prema ujedinjenju.

“Politički i sankcioni pritisak bez presedana takozvanog ‘kolektivnog Zapada’ tjera nas da ubrzamo procese ujedinjenja”, rekao je Putin, prema transkriptu iz Kremlja. Uostalom, zajedno je lakše minimizirati štetu od nezakonitih sankcija, lakše pokrenuti proizvodnju popularnih proizvoda, razvijati nove kompetencije i širiti saradnju s prijateljskim zemljama.

Od početka invazije krajem februara, Bjelorusija je dopustila Moskvi stacioniranje svojih trupa i provođenje velikih vojnih vježbi u zemlji. Zauzvrat, Putin je spomenuo da će Bjelorusija i Lukašenko u nadolazećim mjesecima imati pristup projektilima koji mogu nositi nuklearne bojeve glave, posebice taktičkim raketnim sistemima Iskander-M, piše Newsweek.

U nedjelju se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obratio Bjelorusima u vlastitoj video poruci, poručivši građanima da je “Kremlj već sve odlučio umjesto vas”.

“Ali vi niste robovi i topovsko meso”, dodao je Zelenski. “Ne morate umrijeti.”

Sankcije imaju negativne učinke na rusku ekonomiju, uključujući zatišje u proizvodnji vozila i kućanskih aparata uz smanjenu potražnju potrošača što je vjerovatno odraz nižih plaća usred visoke inflacije u zemlji.

U maju je ruski indeks industrijske proizvodnje—mjesečni ekonomski pokazatelj koji mjeri stvarnu proizvodnju u industriji proizvodnje, rudarstva, električne energije i plina—pao za 1,7 posto u usporedbi sa majem 2021.

Ekonomska neizvjesnost navela je neke od Putinovih saveznika, poput oligarha Olega Deripaske, da kažu da bi potpuno uništenje Ukrajine bila “kolosalna pogreška” za Rusiju.

“Muči me koliko smo brzo napustili sve ono što je postignuto (ekonomski) 90-ih, zatim smo napustili sve što smo postigli 2000-ih, a sada sjedimo i čekamo pobjedu. Pobjedu čega? Čiju pobjedu? ” Deripaska je nedavno rekao.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare