živi u americi

Princ Harry prekinuo sve veze s Britanijom, sada i zvanično

Princ Harry je službeno naveo Sjedinjene Američke Države kao svoju primarnu rezidenciju, prema dokumentima podnesenim u Velikoj Britaniji.

Promjena je otkrivena u prijavi za dobrotvorno udruženje za održivi turizam Travalyst, koju je osnovao Harry, bilježeći se pod svojim punim imenom - princ Henry Charles Albert David, vojvoda od Sussexa.

Harry i njegova supruga Meghan žive u Kaliforniji otkako su u martu 2020. napustili uloge starijih članova kraljevske porodice.

Iako je elektronska prijava Companies Houseu objavljena tek u srijedu, dokument pokazuje da je promjena napravljena 29. juna 2023.

To je bilo istog dana kada je Buckinghamska palača potvrdila da je par napustio imanje Frogmore Cottage, koji je bio njihovo posljednje preostalo utočište u Velikoj Britaniji.

Kraljevski računi su u 2019. pokazali su da su Meghan i Harry platili 2,4 miliona funti za obnovu i najam Frogmorea na imanju Home Park.

Kuća je izvorno bila dar paru od Harryjeve bake, pokojne britanske kraljice Elizabete II.

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa navodno su zamoljeni da isele svoju preostalu imovinu iz vile koja se nalazi u blizini dvorca Windsor, nekoliko sedmica nakon što je Harry kritizirao kraljevsku porodicu u svojim memoarima "Spare".

U knjizi objavljenoj u januaru prošle godine, Harry je iznio nekoliko bombastičnih tvrdnji - detaljno opisujući sukobe sa svojom porodicom, uključujući i njegovog brata, princa od Velsa.

Objašnjavajući zašto je želio napustiti kraljevsku porodicu, Harry je 2020. rekao da je osjetio potrebu da se povuče zbog "toksičnih" priča o njemu u britanskim medijima.