Svijet

Prizori kataklizme u Aziji: Deseci nestalih u odronu građevinskog otpada u rudniku nefrita

Najmanje jedna osoba je poginula, a 70 ih se vodi kao nestalo nakon proklizavanja tla tokom rudarenja nefrita u sjevernom Mjanmaru, prenosi BBC.

U toku je akcija spašavanja, a vjeruje se da su žrtve većinom ilegalni rudari spomenutog minerala. Do odrona je, vjeruje se, došlo zbog prelijevanja građevinskog otpada koju izbacuju kamioni u površinske iskopine. Otpad se tako gomila u velike padine koje mogu biti opasne, zbog čega su ugroženi i sami rudari koji traže nefrit.

Iskopavanje nefrita je zabranjeno u provinciji Mjanmara u kojoj se dogodila nesreća, ali lokalno stanovništvo se često ne drži propisa, prvenstveno zbog loše standarda života i nezaposlenosti, koji su dodatno pogoršani zbog covida-19. Prije nekoliko dana, najmanje 10 nekvalificiranih rudara je nestalo u sličnom odronu u istom dijelu Mjanmara.

U 2020. više od 160 ljudi, većinom migranata, poginulo je u jednoj od najgorih nesreća u ovoj provinciji, kada se građevinski otpad iz rudnika srušio u jezero.

Migrantski šator pored rudnika

Novi zakon o rudarenju je usvojen 2018. godine, međutim kritičari kažu da država ima premalo inspektora koji su sposobni zaustaviti ilegalno rudarstvo i mjanmarsku trgovinu nefritom, koja je vrijedna više od 30 milijardi dolara godišnje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare