Svijet

Procurio video nesreće najnovijeg američkog stealth lovca

Pojavile su se fotografije stealth lovca američke mornarice F-35C koji se srušio u Južno kinesko more ranije ove sedmice.

F-35C, jednomotorni stealth lovac i najnoviji mlaznjak u floti američke mornarice, srušio se na nosač aviona USS Carl Vinson tokom rutinskih operacija u ponedjeljak, priopćila je mornarica, piše CNN.

Ratni avion vrijedan 100 miliona dolara udario je u pilotsku palubu nosača aviona od 100.000 tona, a zatim pao u vodu dok se njegov pilot katapultirao, rekli su dužnosnici mornarice. Pilot i šest mornara na Vinsonu su ozlijeđeni.

Glasnogovornik 7. flote američke mornarice rekao je u petak da se istraga o incidentu nastavlja, dok potvrđuje da su slike koje su se pojavile na društvenim mrežama nakon nesreće istinite.

“Brod je procijenio da su video i fotografija koje su danas objavili mediji snimljeni na USS Carl Vinson … tokom pada”, rekao je zapovjednik. rekla je Hayley Sims, službenica za odnose s javnošću 7. flote.
Fotografija prikazuje stealth lovca kako pluta na površini Južnog kineskog mora, a njegov kokpit je otvoren i nedostaje sjedište sa mehanizmom za katapultiranje.

Video prikazuje F-35 kako slijeće na nosač aviona, ali se prekida prije nego što avion udari u pilotsku palubu.
Mornarica je ranije ove sedmice priopćila da je šteta na Vinsonu samo površinska te da su on i zračno krilo nosača nastavili s normalnim radom.

Počeli su napori da se izvuče borbeni avion s dna Južnog kineskog mora, rekao je poručnik Nicholas Lingo, još jedan glasnogovornik 7. flote. Analitičari su rekli da bi podizanje aviona vjerovatno bila složena operacija, a koju će nadzirati Kina, koja tvrdi da je gotovo cijelo Južno kinesko more od 1,3 miliona kvadratnih milja njena teritorija.

F-35C sadrži neke od najnaprednijih tehnologija u mornarici, a analitičari su rekli da bi ga Washington želio držati izvan ruku Pekinga. Međutim, kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u četvrtak da su svjesni da se stealth lovac američke mornarice srušio u Južnom kineskom moru, ali “nemaju interesa u pronalasku njihovog aviona”.

“Savjetujemo [SAD] da više doprinesu regionalnom miru i stabilnosti, umjesto da pokazuju silu na svakom koraku u [Južnokineskom moru]”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare