gigant u krizi

Profit kompanije Sony Pictures pao na 808 miliona dolara

Filmsku diviziju japanskog giganta osujetili su propusti na blagajnama poput 'Madame Web'.


Puni operativni prihod kompanije Sony Pictures Entertainment u 2023. godini pao je na 808 miliona dolara sa 894 miliona dolara u dolarima, a prodaja je blago porasla na 10,32 milijarde sa 10,14 milijardi dolara.

    SPE se sastoji od filmova, televizijskih produkcija i medijskih mreža, a učinak ta tri segmenta u fiskalnoj 2023. godini bio je pod utjecajem dvostrukih holivudskih štrajkova.

    Fiskalna godina kompanije Sony završila je 31. marta 2024. i u tom periodu prihod Motion Pictures jedinice iznosio je 3,74 milijarde dolara, u odnosu na 3,44 milijarde u odnosu na prethodnu godinu. SPE je objavio 17 filmova tokom tog perioda uključujući Insidious: The Red Door, Love Again, The Pape's Exorcist, The Machine, Spider-Man: Across the Spider-Verse, No Hard Feelings, Gran Turismo, The Equalizer 3, Thanksgiving, Dumb Money, Napoleon...


    Voditelj emisije "Kruna" Peter Morgan kaže nakon smrti kraljice Elizabete: "Nisam to više želio da radim"
    U Sonyjevom četvrtom fiskalnom tromjesečju, filmska divizija je ostvarila operativni prihod od 208 miliona dolara, u odnosu na 119 miliona dolara u tromjesečju prošle godine. U posljednjem tromjesečju, filmska divizija je imala koristi od nastupa Sydneya Sweeneyja i Glena Powella rom-com Anyone But You koji se pokazao velikim uspjehom na kino blagajnama, postajući jedan od najvećih zarađivača studija u fiskalnoj 2023. godini sa 218 miliona dolara. na globalnoj blagajni. Međutim, u tromjesečju je također objavljen Sony/Marvelov naslov Madame Web, koji je bio kritikovan od strane kritičara – film se može pohvaliti sumornim rezultatom kritičara Rotten Tomatoes od 11 posto – što je bio još jedan promašaj na blagajnama za pokušaje studija da proširi svoj Spider - Čovjekov univerzum nakon jednako propalog izdanja Morbius iz 2022 .