Politika

Progovorio Valentin Inzko: Kaže da je famozni non-paper stajao u njegovoj ladici četiri godine

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji se nakon odlaska iz BiH niječesto istupao u javnosti, za slovenske medije je kazao kako "non paper" kojim se predviđa pripajanje dijelova BiH Hrvatskoj i Srbiji, postoji.

"Čuveni non-paper o promjeni granica na Balkanu, koji su neki podsticali u Sloveniji, stoji u mojoj ladici skoro četiri godine", kazao je Inzko.

Faksimil Inzkovog intervjua objavio je slovenski premijer Janez Janša. Upravo je Janša bio predmet špekulacija u smislu da je on kreirao ovaj dokument. Janša je objavio upravo ovaj dio intervjua, iako je tvrdio kako ne postoji non-paper koji se bavi prekrajanjem granica na Zapadnom Balkanu.

Famozni non-paper je predviđao četiri koraka:

  1. Ujedinjenje Kosova i Albanije. “Na Kosovu se 95 posto stanovništva želi ujediniti s izvornom albanskom nacijom. Slična je situacija i u Albaniji. Granica između Albanije (članice NATO-a) i Kosova praktički ne postoji. Srpski dio Kosova dobio bi poseban status – slijedeći primjer Južni Tirol “, navodi se u dokumentu. To je autonomna pokrajina u sjevernoj Italiji, gdje većinu stanovništva govori njemački.
  2. Ujedinjenje većine teritorija Republike Srpske sa Srbijom. “Srpsko nacionalno pitanje može se u velikoj mjeri riješiti pripajanjem dijela Republike Srpske Srbiji. U ovom je slučaju Srbija spremna pristati na ujedinjenje Kosova i Albanije”, navodi se u dokumentu.
  3. “Hrvatsko nacionalno pitanje može se riješiti spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom dijelu BiH (po uzoru na Južni Tirol).”
  4. “To bi Bošnjacima dalo neovisnu funkcionirajuću državu i preuzelo punu odgovornost za nju. Na referendumu bi ljudi odlučivali hoće li ući u EU ili u budućnost izvan EU (slijedeći primjer Turske. Za sada velika većina Bošnjaka podržava perspektiva EU i nagli porast turskog utjecaja i radikalnog islama, situacija bi se mogla drastično pogoršati tokom sljedeće decenije.”