Vijesti

Protest trgovaca u Sarajevu: Koji je danas dan? Nama je opet radni

Protestnom vožnjom od Željezničke stanice i simboličnim okupljanjem u Velikom parku u Sarajevu, uz podršku velikog broja građana, danas je Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH) na Međunarodno praznik rada pokušao skrenuti pažnju na izrazito loš položaj radnica i radnika zaposlenih u ovom sektoru.

Prvomajskim protestnim maršom pod sloganom „I grob, i rob! Šta nam još spremate?“ STBIH je podsjetio na osnovne prioritete u radu, a to je da radnice i radnici zaposleni u trgovini napokon dobiju povećanje minimalne plaće, da imaju pravo na sindikalno organizovanje te da imaju pravo na slobodan dan za državne praznike.

Simbolično okupljanje ispred Sarajke

Na maršu je posebno skrenuta pažnja na radnice i radnike iz sektora trgovine i uslužnih djelatnosti koji i danas rade. Poslodavcima i vlastima učesnici marša poslali su simbolične poruke transparentima: „“Dosta smo radili za vas! Red je da počnemo živjeti od svoje plate!“, „Koji je danas dan? Nama opet radni!“, „I trgovci umiru od koronavirusa! Šta je s našim vakcinama?“.

Predsjednica STBIH Mersiha Beširović kazala je da na na 1. maj pitaju sve one koji mogu, ako to hoće, promijeniti realnost u kojoj rade i žive radnici u ovom sektoru, imaju li trgovci šansu da ikada više rade kao ljudi, a ne robovi?

Mersiha Beširović: Borba traje 365 dana

„Naša borba traje 365 dana. Danas vas samo podsjećamo na nju. Na ovaj dan želimo iskazati svoju podršku i svim našim kolegama i kolegicama iz drugih sektora čija borba za radnička prava traje, kolegama rudarima koji su protestovali jutros, našim kolegicama i kolegama zdravstvenim radnicima koji se bore za kolektive ugovore… Naše misli su sa svim onim radnicima koji su oboljeli ili su izgubili svoje najmilije. Ovo su teška vremena, ali borba za radnička prava ne može čekati i nema boljeg vremena od ovog trenutka“, kazala je Beširović.

Naglasila je da je mjesto na kojem su se okupili posebno za sve iz trgovine.

Trgovci u protestnoj vožnji

„Ispred nas je građevina koja je nastala na mjestu koje nije bilo samo simbol ovog grada. Sarajka je bila mjesto sa kojim je nestalo dostojanstvo radnika i radnica u trgovini. Iza nas je mjesto koje je simbol ubijene mladosti, simbol budućnosti koju su nam oteli i koja je za one kojih se to direktno tiče nepopravljiva. Ovo specifično mjesto na kojem smo danas završili ovu protestnu vožnju, simbol je stanja u kojem se nalaze svi oni koji svoju egzistenciju zarađuju u trgovini. Na raskrsnici na kojoj je iza njih rad dostojan čovjeka, a ispred njih ništa“, istakla je Beširović.

STBIH je petak uputio dopis predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH kojim je zatraženo da se izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini uvrste na dnevni red, kao i zahtjev za održavanje hitne sjednice na temu položaja zaposlenih u realnom sektoru.Povezani postovi: