Region

Provokacija ili dobra namjera: Vučić ponudio respiratore i zaštitnu opremu članicama EU

Srbija je zahvalna Evropskoj uniji na finansijskoj pomoći i podršci u borbi protiv koronavirusa te na solidarnosti u vrijeme poplava 2014., izjavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i ponudio članicama EU pomoć u zaštitnoj opremi i respiratorima.

U ovom trenutku Srbija ima "nešto više respiratora i zaštitne opreme nego što joj je potrebno", a ako neka članica Unije to treba, "možemo ih isporučiti u roku od 12 sati", rekao je Vučić novinarima poslije sastanka s ambasadorima država članica EU i predstavnicima Evropske komisije u Beogradu. On je napomenuo da je Srbija italijanskoj pokrajini Veneto ponudila pomoć kada je to bilo potrebno.

Vučić je zahvalio "poreznim obveznicima zemalja članica EU na novcu namijenjenom Srbiji", a riječ je o iznosu od 93 miliona eura, od kojih je 15 miliona za medicinske potrebe, a 78 za ekonomsku podršku.

"Srbija će to uvijek poštovati", poručio je Vučić, naglasivši kako je za Srbiju važno da se dotok investicija iz EU nastavi i da će Beograd raditi na dodatnim poticajnim mjerama kojima bi privukao investitore iz EU.

Vučić je naglasio i da Srbija ostaje "na evropskom putu" te da "razumije sve što se događa unutar EU", dok su jedina nesuglasja u stajalištima bila o energetici te o "još nekoliko" tačaka vezanih uz rješavanje kosovskog problema.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrizi istaknuo je kako su ambasadori dali jednoglasnu podršku načinu na koji se Srbija bori u suzbijanju koronavirusa, ocijenivši da je "zdravstveni sistem Srbije položio test" te da su se sva sredstva podrške zdravstvu uz pomoć EU danas pokazala kao "korisno uložena".

"Ovo je dokaz da reforme u Srbiji daju rezultate", ocijenio je  italijanski eurodiplomat, naglasivši kako je na današnjem sastanku upućena "poruka solidarnosti" koja je "dio DNK Evropske unije".

Fabrizi je naglasio da je "urađen fantastičan posao" kada je riječ o vraćanju državljana EU u svoje zemlje i državljana Srbije u zemlju tokom pandemije.

Komentirajući ekonomsku situaciju vezanu uz posljedice pandemije, rekao je kako "niko nema staklenu kuglu" da može kazati koliko će kriza trajati, ali da je važan "udruženi odgovor".

"Srbija je dio evropske ekonomije, više od 60 posto robne razmjene je s EU", podsjetio je Fabrizi, navodeći da će iz ekonomskog paketa pomoći najviše novca biti namijenjeno za mala i srednja preduzeća u Srbiji.

Fabrizi je sugerirao da je od velike važnosti za demokraciju da srbijanski parlament iduće sedmice nastavi rad, prekinut uvođenjem vanrednog stanja, te da je važno nastaviti "demokratske procedure i dijalog" u svim zemljama.