Ulje na platnu

Prva slika Boba Rossa iz emisije Radost slikanja na prodaju za 9,85 miliona dolara

Ulje na platnu "Šetnja u šumi" je slika poznata po tome što ju je Ross naslikao na televiziji uživo u januaru 1983. godine

Slika koju je slavni slikar Bob Ross naslikao u prvoj epizodi emisije "Radost slikanja" (Joy of Painting), uživo emitirane na televiziji PBS u Sjedinjenim Američkim Državama 1983. godine, ponuđena je na prodaju za 9,85 miliona dolara.

Ulje na platnu "Šetnja u šumi" je slika poznata po tome što ju je Ross naslikao na televiziji uživo u januaru 1983. godine.

Ova slika, koja je ove godine prodana umjetničkoj galeriji Modern Artifact iz Minneapolisa, traži novog vlasnika za 9,85 miliona dolara.

Ryan Nelson, vlasnik Modern Artifacta, naglasio je da je posljednjih godina sve veća potražnja za Rossovim slikama, te kazao:

"Čini se da su kolekcionari pokretačka snaga sve veće potražnje za slikama Boba Rossa. Nostalgija, društveni mediji i sve veće zanimanje javnosti doprinijeli su njegovoj trenutnoj popularnosti."

Naglasio je da im se ne žuri prodati sliku.

"Ovo je jedinstvena slika koja se ne može ponoviti. Željeli bismo je podijeliti s muzejom ili putujućom izložbom kako bismo osigurali da što više ljudi vidi tako uzbudljivo umjetničko djelo", dodao je Nelson.

Emisija pod nazivom "Radost slikanja", u kojoj je gostovao poznati slikar Ross, emitirana je na PBS-u između 1983. i 1994. godine. Slikar je preminuo 1995. godine.