Sakib Mahmuljin je navodno u Turskoj, a za njim je raspisana crvena Interpolova potjernica
Politika

Prvostepena presuda: Sakib Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora

Nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine Sakib Mahmuljin prvostepeno je osuđen na 10 godina zatvora jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Sud BiH je donio prvostepenu presudu pet godina od početka sudskog procesa i više od 25 godina poslije zločina počinjenih nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

U optužnici se navodi da je u toku rata u Bosni i Hercegovini, oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske na području općine Zavidovići, optuženi Sakib Mahmuljin, u svojstvu komandanta 3. korpusa Armije RBiH, u čijem sastavu je djelovao i odred „El Mudžahidin, u toku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija Armije R BiH na širem području Zavidovića i Vozuće, u okviru koje su pripadnici odreda „El Mudžahidin“ počinili ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području, nije ništa preduzeo kako bi spriječio navedeni zločin, iako je imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije preduzeo ništa kako bi kaznio počinioce zločina.

Predmet protiv Mahmuljina se vodi od marta 2016. godine, a kako je navedeno u optužnici, pripadnici Odreda su u periodu od jula do septembra 1995. godine ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

 

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare