savjeti za roditelje

Psiholog otkrio sa koliko godina je djeci najbolje dati mobilni telefon

Sa koliko godina dijete treba da dobije prvi mobilni telefon? Profesorka psihologije na prestižnom američkom univerzitetu Jejlu, Lori Santos, smatra da postoji samo jedan tačan odgovor na ovo pitanje.

Čekajte što je duže moguće. Mislim da je bolje što više odugovlačiti s davanjem tehnologije djeci – navodi ona.

Mališani, od osam do 12 godina, koji imaju telefon, provode nešto manje od pet sati dnevno uz pametne uređaje, dok tinejdžeri izgube gotovo osam sati, pokazalo je istraživanje jedne neprofitne organizacije iz 2019. godine.

To vrijeme se rijetko koristi za kreativne aktivnosti. Naprotiv, mladi ga uglavnom utroše na društvenim mrežama ili gledajući video-zapise, ističu stručnjaci. Pomenuti psiholog smatra da će to vjerovatno podstaći loše mentalno zdravlje i ometati djecu na časovima.

– Sam broj informacija koje bi dijete moglo dobiti s društvenih medija može biti poražavajući. Tinejdžeri danas dobiju oko 200 obavještenja na svojim telefonima – napominje Santos.

Udruženje Wait until 8th zagovara izbjegavanje upotrebu pametnih telefona prije polaska u osmi razred. Navodi se da mališani u prosjeku prvi pametni telefon dobijaju sa 10 godina. Ovi uređaji odvlače pažnju i potencijalno su opasni za djecu, ali su široko rasprostranjeni u osnovnim i srednjim školama zbog društvenog pritiska i nerealnih očekivanja da ga imaju. Poručuju da je djetinjstvo prekratko da bi se trošilo na pametne telefone, piše Magazin Novosti.

– Roditelji bi takođe trebalo da budu primjer djeci – dodaje Santos. – Ako ste stalno na mobilnom telefonu, biće teže da opravdate zašto vaše dijete ne može da ga ima. Mališani neće uraditi ono što im vi kažete, već ono što vi radite