Kako je Raport i najavio

Puca tikva između koalicionih partnera zbog UKC-a Tuzla: DF poslao ultimatum SDA-u

SDA i DF u augustu prošle godine su, kako je Raport već pisao, predvodili skupštinsku većinu u Tuzlanskom kantonu koja je "izbacila" Vladu FBiH iz upravljačkih struktura UKC Tuzla, odnosno oduzela njen dio osnivačkih prava.

A sada bi zbog onog što ih je svojevremeno zbližilo, moglo doći i do "razdruživanja" ove dvije stranke.

Naime, danas su se oglasili iz KO Demokratske fronte TK i poručili da očekuju ostavke SDA stranačkih funkcionera zato što su "SDA premijer i ministri u Vladi TK imenovali svog kantonalnog predsjednika na funkciju direktora UKC-a Tuzla".

Podsjećaju da je Vlada TK na sjednici održanoj 9. aprila tekuće godine imenovala je dr. Šekiba Umihanića na funkciju direktora UKC-a Tuzla, a koji je ujedno i predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK, poslanik u Skupštini TK i šef Kluba SDA u Skupštini TK.

"Ministri iz DF-a u Vladi TK bili su protiv takvog imenovanja zbog postojanja kumulacije funkcija i svojevrsne stranačke privatizacije ove ustanove, te klasičnog sukoba interesa u ovom slučaju. Također naglašavamo da je predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla Šefik Husić pomoćnik direktora UKC-a Tuzla za sestrinstvo", navode iz DF-a.

Dodaju da "se Demokratska fronta od samog početka svog postojanja zalaže, između ostalog, za profesionalizaciju sektora javnog zdravstva, gdje ovakvoj vrsti očigledne stranačke privatizacije javnih resursa od strane rukovodećih kadrova SDA nema mjesta".

"KO DF TK očekuje podnošenje ostavki od strane dr. Šekiba Umihanića ili na funkcije poslanika u Skupštini TK i predsjednika Kantonalnog odbora SDA TK u što kraćem roku ili na funkciju VD direktora UKC-a Tuzla, kao i podnošenje ostavke navedenog g-dina Husića u istom smislu. Ukoliko to ne bude slučaj, KO DF TK preispitaće svoje dalje korake, smatrajući da takvoj SDA nije mjesto u vlasti, te da bi opozicija za takvu strukturu mogla imati ljekovite učinke", saopćili su iz tuzlanskog DF-a.