pukla tikva

Nakon što su ‘osvojili’ UKC Tuzla, SDA i DF se zavadili zbog imenovanja novog direktora?

Sada bi zbog onog što ih je svojevremeno zbližilo, moglo doći i do "razdruživanja" ove dvije stranke

Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) u augustu su prošle godine predvodili skupštinsku većinu u Tuzlanskom kantonu koja je "izbacila" Vladu Federacije Bosne i Hercegovine iz upravljačkih struktura Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, odnosno oduzela njen dio osnivačkih prava.

A sada bi zbog onog što ih je svojevremeno zbližilo, moglo doći i do "razdruživanja" ove dvije stranke.

Suzdržani u glasanju

Prema saznanjima Raporta, "tikva je pukla" prilikom jučerašnje smjene na čelu UKC Tuzla, kada je DF-SDA Vlada TK razriješila vršioca dužnosti direktora UKC-a Denijala Tulumovića i imenovala Šekiba Umihanića.

Zajednička poveznica - obojica su članovi SDA, s tim da je Umihanić aktuelni predsjednik Kantonalnog odbora SDA i šef Kluba zastupnika ove stranke u Skupštini TK.

A to se, prema našim saznanjima, nije svidjelo šefovima DF-a...

"Prema mojim informacijama, planovi pojedinaca iz DF-a bili su drugačiji. U direktorsku fotelju trebao je sjesti Igor Hudić, trenutno medicinski direktor na UKC-u.

Međutim, na Vladu je došao drugi prijedlog, pa je čak traženo da glasanja za v.d. direktora bude odgođeno. Glasanje je ipak održano i Umihanić je izabran, ali su svi ministri iz DF-a bili suzdržani po ovom pitanju.

Navodno, bilo je prethodno planirano da direktor UKC-a bude prijedlog DF-a, koji bi se zauzvrat odrekao jedne ministarske pozicije (saobraćaj).

A ta bi ministarska pozicija, uz mjesto ministra zdravstva, koju bi prepustila SDA, pripala formalno opozicionim Socijaldemokratama (SD).

Sukob interesa?

A i samo imenovanje Umihanića moglo bi povući pitanje sukoba interesa, s obzirom na stranačku funkciju koju obavlja", objašnjava naš izvor iz TK.

Dodaje da bi ovakvim kadrovskim pomjeranjima bio stvoren prostor da se i zastupnici SD u Skupštini Tuzlanskog kantona privuku u vladajuću većinu.

"To su nekakva politička preslagivanja kojima se ne bih mnogo bavio, ali me čudi kako niko ne reaguje zbog onoga što se dešava na UKC Tuzla?

Od toga da Ustavni sud Federacije BiH još ne rješava zahtjev Federalne vlade o stavljanju van snage odluke Vlade TK o preuzimanju osnivačkih prava nad UKC-om, preko afere s nabavkom akceleratora za koji tender već nekoliko puta propada, nezakonite smjene ranijeg direktora UKC-a Alena Kamerića, konkursa prije čijeg završetka su već u javnost procurila imena osoba koje će biti zaposlene...", navodi naši izvor.