detalji akcije

Istražitelji su iz UKC-a izvukli gomilu dokumentacije, Tulumoviću uzeti mobiteli

Po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona izvršeni su pretres u UKC-u Tuzla i drugim lokacijama, a sve zbog nabavke uređaja i opreme koja se koristi za liječenje onkoloških pacijenata.

Podsjetimo, radi se o aferi koja traje mjesecima. UKC ne može da provede tendere, a za cijelo vrijeme golgotu prolaze pacijenti.

U međuvremenu sve je više sumnje da se radi o namještanju tendera i pogodovanju određenim firmama, pa se u sve uključilo Tužilaštvo TK.

"Istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a TK, na prijedlog Tužilaštva TK i po naredbi Kantonalnog suda Tuzla obavili su pretres u prostorijama UKC-a Tuzla i na drugim lokacijama i izuzeli relevantnu materijalnu dokumentaciju i druge predmete i dokazne materijale vezane za postupak nabavke linearnog akceleratora, CT simulatora i druge prateće opreme neophodne u postupku liječenja onkoloških pacijenata na Klinici za onkologiju i radioterapiju na UKC Tuzla", saopćeno je iz Tužilaštva TK za Raport.

Podsjećamo, ranije je Ured za razmatranje žalbi prihvatio žalbu određenih dobavljača da se u tenderskoj specifikaciji za uređaje, onako kako su postavljeni, onemogućava konkurencija, odnosno da su parametri koji su postavljeni za CT simulator i linearni akcelerator takvi da ponudu zadovoljavaju samo po jedan ponuđač.

Prema informacijama Raporta, inspektoru su u UKC-u čak od četvrtka i tu su bili i za dane vikenda te su izuzimali dokumentaciju.

Kako tvrdi naš izvor iz UKC-a, inspektori su izuzimali dokumentaciji iz arhive, kopirali su ogromnu količinu dokumentacije, a uposlenicima je bilo strogo zabranjeno da prilaze dokumentaciji pa su čak izuzeti i određeni videonadzori.

Sa nekim uposlenicima obavljeno su informativni razgovoru, a kako nam je potvrđeno oduzeti su i mobilni telefonu Denijala Tulumovića, bivšeg direktora UKC-a a trenutnog državnog zastupnika SDA.