Svijet

Putin ima plan za prijatelja Xija: Ono što namjeravaju neće se svidjeti kompanijama sa Zapada

Moskva je spremna pomoći kineskim kompanijama da zamijene zapadne kompanije koje su napustile Rusiju zbog sukoba u Ukrajini, rekao je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin kineskom vođi Xi Jinpingu na sastanku u Kremlju.

Pomoć kompanijama

Drugog dana Xijeva posjeta Moskvi, Putin je rekao da su razgovarali i o predloženom plinovodu Snaga Sibira 2 kojim bi se ruski plin transportirao u Kinu. Rusija je projekt predstavila prije više godina, ali je sada aktualiziran pošto se Rusija okrenula Kini koja bi kao strateški kupac zamijenila Evropu.

"Uvjeren sam da će se naša sveobuhvatna suradnja razvijati na dobrobit oba naroda", rekao je Putin Xiju dodajući da je Rusija "strateški" opskrbljivač Kine naftom, plinom i ugljenom.

Xi je izjavio da bi dvije zemlje trebale proširiti sjajnu "praktičnu saradnju".

"Već se vide prvi plodovi naše saradnje koja se nastavlja razvijati", rekao je Xi Putinu, prema snimci na kablovskoj televiziji iz Hong Konga.

Gazprom doprema plin Kini

Ruski Gazprom već doprema plin Kini plinovodom Snaga Sibira na temelju 30-godišnjeg ugovora vrijednog 400 milijardi dolara iz 2019. Plinovod je dugačak oko 3000 kilometara.

No, izvoz u Kinu tek je manji dio u odnosu na rekordnih 177 milijardi prostornih metara plina isporučenih Europi 2018. i 2019. Od izbijanja rata u Ukrajini u veljači 2022., isporuke Evropi su se drastično smanjile, na 62 milijarde u 2022.

Putin je najavio da će Rusija isporučivati Kini najmanje 98 milijardi prostornih metara plina do 2030.

Ruski i kineski predsjednik trebali bi kasnije u utorak detaljno razgovarati o ukrajinskoj krizi, nakon što je Putin iznio Xiju neka "pojašnjenja" u prvoj rundi razgovora u ponedjeljak.