Svijet

Putin izdao ključno naređenje zbog kojeg je Evropa odahnula: Pala cijena plina

Cijena plina na svjetskom je tržištu pala za više od 4 posto, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin “izdao naređenje” svojoj najjačoj plinskoj kompaniji Gazprom da poveća proizvodnju i izvoz plina u Evropu kako bi se popunile tamošnje rezerve u skladištima koja su sada na nekih 71 posto popunjenosti.

Ta nepopunjnost skladišta izaziva blagu paniku u EU, koja se boji da bi moglo doći do nestašice plina usred zime za grijanje, ali i za privredu koje se polako počinje oporavljati. Cijena plina sada je pala na oko hiljadu dolara za hiljadu kubika, a još donedavno je cijena bila enormnih dvije hiljade dolara. Neki analitičari očekuju daljnji pad cijena, prenosi Jutarnji.

Početkom ove sedmice, pišu ruski mediji, Vladimir Putin se čuo s njemačkom kancelarkom na odlasku Angelom Merkel te obećao da će Gazprom popuniti njemačka skladišta plina.

Podsjetimo da je nedavno, najvjerovatnija nova njemačka ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock, optužila Rusiju da namjerno nije popunjavala svoja skladišta plinom u Njemačkoj kako bi natjerala Berlin da što prije odobri upotrebnu dozvolu za rad plinovoda Sjeverni tok 2.

S obzirom na to da je Evropi prijetila energetska kriza u trenutku početka zime, a Rusiji pak nedostatak potrebnih sredstava u državnoj blagajni, Putin je odlučio, a Gazprom proveo “preporuku”. Rusija će početi s većom proizvodnjom plina od 1. novembra, a do 8. novembra će, kaže, popuniti vlastita skladišta, te od tada počinje akcija popunjavanja evropskih rezervi plina. Putin je kazao kako je ta odluka donesena da bi se “na minimum svele negativne posljedica za Rusiju od deficita energenata u Evropi” te naglasio da “situacija u Evropi pokazuje koliko je važna saradnja u energetici”.

Razlog za takvu Putinovu odluku je i sve veće neizvjesnosti oko odobrenja plinovoda Sjeverni tok 2, koji ima velike protivnike ne samo u EU, nego je protiv njega i dobar dio nove njemačke vlade, koja će se, očekuje se, formirati početkom decembra. Do tada, najvjerovatnije, Sjeverni tok 2 neće dobiti upotrebnu dozvolu.

Osim toga, u Rusiji, nisu “zadovoljni” stalnim najavama da Evropa mora razvijati alternativne izvore energije te pojačati razvoj nuklearne energije kako bi smanjila ovisnost o plinu i to već u sljedećih 20 godina. To za Moskvu nisu baš dobre vijesti pa je Putin, svjestan situacije, ovom odlukom pokazao iznuđenu “dobru volju” prema EU, ali i prema svom proračunu. Osim toga, Rusi za nestašicu i poskupljenje plina okrivljuje SAD, koji je svoj ukapljeni plin ljetos prodavali uglavnom u Aziju, zanemarivši, kako kažu u Moskvi, evropsko tržište, koje je zbog toga došlo u probleme.

Putinu je sada važno da normalizira odnose s EU, pogotovo u ekonomskoj sferi, jer mu je pandemija korone praktički izmakla svakoj kontroli. Naime, Rusija bilježi katastrofalne rezultate, broj zaraženih premašuje 40 hiljada dnevno, umrlih je oko 1200 dnevno, a vakcinisanje je zapalo u slijepu ulicu, odazvalo se tek nešto više od 32 posto odraslog stanovništva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare