Svijet

Putin potvrdio da će ispaliti interkontinentalnu raketu. Bit će “zatvoreno” područje veće od Engleske

Stanovnici ruskog poluotoka većeg od Engleske upozoreni su na masivnu interkontinentalnu balističku raketu koju će sljedeće sedmice lansirati vojska ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Iako je nejasno koja će tačno raketa biti lansirana, stanovnike regije Kamčatka zvaničnici su upozorili na nadolazeću probu oružja.

Prethodni test projektila ruskih snaga održan je 20. aprila, kada je despot Putin sa svojim snagama isprobao Satan-2, interkontinentalnu balističku raketu, prenosi “Daily Star”.

Druga lansiranja pripremaju se za kasnije tokom godine, a Rusi će testirati svoje hipersonično oružje od 208 tona, također poznato kao projektil Sarmat.

Zvaničnici s Kamčatke izdali su upozorenje onima koji žive u blizini i turistima u tom području da će proba rakete biti relativno skoro održana, s planiranim lansiranjem između 6. i 10. juna.

U saopćenju se navodi:

“Najavljujemo nadolazeće zatvaranje područja za kretanje ljudi, opreme svih vrsta, avionskih letova i turističkih grupa.”

Pogon za testiranje Kura trebao bi podnijeti eksploziju, a zvaničnici upozoravaju da je nekoliko područja u opasnosti od “padanja dijelova lansirne rakete, koji se razdvajaju, ili njegovih fragmenata”.

Rizična područja uključuju “istočne i jugoistočne dijelove okruga Tigilskij, jugozapadni dio okruga Karaginskij i sjeverozapadni dio okruga Ust-Kamčatski u regiji Kamčatka”.

Posljednji projektil za probno lansiranje, Satan-2, raspoređen je u aprilu ove godine, a Putin je rekao da će nova raketa donijeti sigurnost Rusije i natjerati “one žestoke ljude koji je pokušavaju ugroziti” ponovo na razmišljanje.

Ruski predsjednik je također ustvrdio da “još dugo neće biti sličnog oružja u svijetu”.

Satan-2 je u aprilu lansirao raketu kroz oblak dima i vatre, a ruska testiranja ove sedmice mogla bi uključivati slične rakete.

Dmitrij Rogozin, čelnik ruske svemirske agencije Roscosmos i bliski Putinov saveznik, pohvalio je krater dubok gotovo devet metara, ostavljen na poligonu Kura tokom prethodnog testiranja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare