Svijet

Putin Trumpu ispostavio račun za pomoć: Amerikanci u nevjerici. Poslali su neupotrebljive respiratore i kuhinjske rukavice!

Rusija je na velika zvona objavila kako je, bez obzira na zapadne sankcije i činjenicu da je pogođena koronavirusom, 1. aprila 2020. godine poslala avion humanitarne pomoći SAD-u koji je tada bio pod opsadom opasne zaraze. Vojni transportni avion An-124, poznat kao Ruslan, isporučio je nekoliko tona medicinske opreme.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako je pomoć ponuđena i dogovorena tokom telefonskog razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Donalda Trumpa koji je, kako su rekli, to sa zahvalnošću primio. Ruski su mediji danima vrtjeli tu vijest kao jednu od glavnih i govorili kako je “sada vrijeme da jedni drugima pomažemo u zajedničkoj nevolji”.

No, sada se, kako javljaju američki mediji, dogodio pomalo neugodan obrat: Rusi su ispostavili Washingtonu račun od gotovo 660 hiljada dolara za “humanitarni teret”, iako u svojim izjavama kremaljski glasnogovornik Peskov nije govorio o naplati. S druge strane, i Amerikanci su, osim zahvale, iskazali određeno nezadovoljstvo tvrdeći da je pola te pomoći potpuno neiskoristivo i bespotrebno.

Naprimjer, poslani respiratori (15.000) su neupotrebljivi jer rade na evropskoj voltaži od 220, a ne američkoj od 110. Rusi su u sklopu pomoći poslali četiri hiljade vojnih protubakterioloških “gasmaski” koje u ovoj situaciji, kako tvrde Amerikanci, nisu od koristi. Osim toga, poslali su i desetak hiljada kuhinjskih rukavica koje se ne mogu koristiti u medicinske svrhe.

Također su, tvrde Amerikanci, poslali i proizvode dvije firme koje su pod sankcijama uvedenim nakon aneksije Krima 2014. godine te zbog ruske umiješanosti u sukobe na istoku Ukrajine.

SAD će, kažu, platiti, ali, kako ispada, samo onaj dio humanitarne pomoći koji je bio od koristi, odnosno pola pošiljke: zaštitne maske, antiseptike i odjeću.

Rusija se ovih dana susreće s velikim rastom oboljelih te je prema broju zaraženih ušla među šest najugroženijih. Tamošnji stručnjaci kažu da je vrhunac na svom početku i predviđaju da bi ovakav rast mogao potrajati čak do kraja maja, a procjenjuje se da bi do smirivanja moglo doći početkom juna. Trenutno je u Rusiji oko 135 hiljada zaraženih, umrlo je 1.280 ljudi, a izliječeno je njih 16.639.

Očekuje se da bi samo u Moskvi moglo biti čak dva posto stanovnika zaraženo, što je oko 250 hiljada ljudi. U Rusiju je virus došao iz Italije, najkasnije, te se sada tamo sa zakašnjenjem i opasno širi, ali ruski naučnici  najavljuju da će za koji mjesec vjerovatno biti na pragu otkrića vakcine koja već daje pozitivne rezultate u ispitivanjima na životinjama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare