Politika

Putinov manifest za Balkan: BiH je siromašna zemlja kojoj prijeti mračna budućnost

Iako je otkazivanje posjete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova dovelo u pitanje diplomatske odnose između Srbije i Rusije, Moskva ne planira da se odrekne svog vjernog vazala, srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. To potvrđuje i komentar objavljen u jednom od najvažnijih ruskih medija – RIA Novostima koji potpisuje jedan od omiljenih Putinovih novinara Pjotr Akopov. Tekst se stoga slobodno može tumačiti kao nezvanični manifest Putinove politike na Balkanu u ovom trenutku.

Ovaj komentar je značajan jer se prvi put od početka ruskog napada na Ukrajinu jasno počinje govoriti kako u Kremlju vide ovdašnju regiju i Srbiju i na posljetku, šta od nje žele.

„Rusiji je dovoljno da posmatra ponašanje Evropljana i istovremeno stalno jača svoju prisutnost u Srbiji. Ne samo ojačati, nego je, što je više moguće, proširiti, koristeći kako potencijale međusobne simpatije tako i zajedničke geopolitičke interese. Nije potrebno samo da Srbija postane naša ispostava u Evropi – moramo joj pomoći da postane nezavisni centar moći u regionu. Da, relativni centar moći, ali onaj koje bi mogao da izdrži sve dok globalne promjene ne dovedu do novog odnosa snaga, kako u Evropi tako i na svjetskoj pozornici u cjelini. Tokom tri vijeka naših odnosa sa Srbima, doživjeli smo toliko preokreta da nema razloga da ne vjerujemo u to da ćemo i mi iz sadašnje krize izaći časno – i to jači nego što smo u nju ušli“, napisao je Akopov.

Ono što novinaru RIA Novosti, a vjerovatno i čitavoj Rusiji predstavlja trn u oku jeste blokada dolaska ruskog šefa diplomatije u Srbiju, a iza kojeg, prema njegovom mišljenju stoje Bugarska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

“Srbija nije članica EU i nije zatvorila svoje nebo ruskim avionima, a također još nije uvela sankcije protiv Lavrova. Štaviše, sva ova tri mjeseca Beograd ostaje jedini evropski grad iz kojeg postoje letovi u Moskvu, na isti način možete letjeti i u konta smjeru, i to samo avionima Air Srbije. Teoretski, Lavrov bi mogao da koristi jedan od ovih letova, ali naše ministarstvo vanjskih poslova odlučilo je da testira razum EU”, smatra Akopov.

Kada je riječ o zemljama koji su zatvorile zračni prostor za Lavrova, novinar smatra da su one ulaskom u EU i NATO potpuno izgubile suverenitet.

“Stoga ih je sada beskorisno podsjećati da porijeklo duguju Rusiji. Zapad želi da uspostavi vojnu kontrolu nad regionom, ali ne želi da preuzme odgovornost za životni standard siromašnih zemalja koje čeka mračna budućnošću. To se prvenstveno odnosi na Bosnu i Hercegovinu, ali i na Albaniju i Sjevernu Makedoniju”, smatra novinar blizak Kremlju.

Kada je riječ u Crnoj Gori, nekada omiljenoj ljetnoj destinaciji Rusa, novinar podsjeća da je njegova zemlja uložila ogromnu količina u ovu državu, a da je ona posle svega ipak izabrala NATO.

“Sada im se već prekidaju sve veze s Moskvom, a njihove vlasti, za razliku od Mađarske, ni ne pokušavaju da brane nacionalne interese”, navodi novinar.

Novinar dalje objašnjava kako je Balkan oduvijek bio bojno polje velikih carstava, različitih civilizacija i koje su se borile protiv Osmanlija i Habzburške monarhije, da bi ga od toga na poslijetku spasili Rusi.

“Prije vijek i po Rusija je osigurala suverenost balkanskih zemalja, a nakon rata oni su postali naši saveznici. Raspad SSSR-a i krvavi raspad Jugoslavije doveli su do toga da je Balkan postao plijen EU, ali plijen s kojim EU ne zna šta bi radila”, dodaje Akopov.

Novinar smatra i da sada, kada je konfrontacija između Zapada i Moskve dostigla vrhunac, EU pokušava da ubrza integracioni proces zemalja Zapadnog Balkana koje žele da postanu članice najvećeg evropskog saveza kako bi spriječila da Moskva “zamuti vodu u ovom regionu”.

“Zapadni Balkan sve se više percipira kao jedna od zona konfrontacije. Ali, opšte ekonomsko stanje u EU sljedećih godina definitivno neće biti pogodno za integraciju novih članica: uostalom, i za to su potrebne subvencije. Još je važnije raspoloženje u samoj EU, čije stanovništvo ne želi u zajednicu sa Balkancima”, smatra novinar RIA Novosti.

U zaključku šalje najvažniju poruku srbijanskim zvaničnicima – da Srbija ostaje najvažnija balkanska zemlja i jedina koja pokušava da odbrani svoje odnose s Rusijom i da nema sumnje da će i Lavrov i Putin sletjeti u Beograd.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare