hvali kolegu

Quentin Tarantino kaže da je ovaj film Stevena Spielberga trebao dobiti Oscara: Gledao sam ga sam u kinu, dvaput

Quentin Tarantino nedavno je gostovao u podcastu Breta Eastona Ellisa, u kojem je progovorio o svojoj ljubavi prema filmu West Side Story iz 2021. godine, prenosi World of Reel. Mjuzikl West Side Story režirao je Steven Spielberg, a film je dobio sedam nominacija na 94. dodjeli Oscara, među kojima je bila i ona za najbolji film.

"Svidio mi se West Side Story", izjavio je reditelj. "To je bio najbolji film 2021. godine, trebao je osvojiti Oscara, a tip koji je glumio Riffa također je trebao osvojiti Oscara. To je jedini film koji sam pogledao sam u kinu, i to dva puta. Izvanredan je. U istom je rangu kao Fury Road."

S njim se složio i Ellis koji je rekao da mu je West Side Story vratio vjeru u Spielberga. Prije nego što je izašao West Side Story, smatrao je da je Munich iz 2005. posljednji dobar film Stevena Spielberga.

Spielbergov West Side Story je adaptacija istoimenog mjuzikla iz 1957. godine. Scenarij za film napisao je Tony Kushner, a glavne uloge igraju Ansel Elgort i Rachel Zegler. U sporednim ulogama pojavljuju se Ariana DeBose, David Alvarez, Mike Faist i Rita Moreno.

Mjuzikl prikazuje zabranjenu ljubav dvoje tinejdžera iz suparničkih bandi. María je sestra vođe bande Sharks, koju čine portorikanski tinejdžeri, dok je Tony član Jetsa, suparničke bande koju čine bijeli Amerikanci. Poput Romea i Julije, Tony i María zaljubljuju se prilikom prvog susreta, ali njihova ljubav nema sretan završetak.

Iako ga kritičari smatraju jednim od najboljih filmskih mjuzikala, Spielbergov West Side Story bio je promašaj u kinima. Zaradio je 76 miliona dolara, zbog čega nije uspio pokriti ni troškove snimanja koji su iznosili 100 miliona dolara.

West Side Story je na 94. dodjeli Oscara nominiran za najbolji film, ali prestižnu nagradu osvojila je dramedija CODA, u režiji Siân Heder.