Svijet

Raketa od koje strepi čovječanstvo: Putin najavljuje upotrebu moćne Sotone, do Berlina stiže za 106 sekundi

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će prva interkontinentalna balistička raketa Sarmat ući u borbenu službu do kraja ove godine, piše RT.

“Najnovija ruska interkontinentalna balistička raketa Sarmat koja može nositi i nuklearne bojeve glave bit će operativna ove godine”, rekao je Putin.

“Uspješno smo je testirali. Prema planu, prvi takav sistem stupit će na borbeno dežurstvo krajem godine”, rekao je Putin u obraćanju diplomiranim kadetima u utorak.

Očekuje se da će projektil zamijeniti starije sisteme Voyevoda. Sarmat je probno ispaljen u aprilu.

Nedavno su u emisiji državne televizije “Rusija 1” novinarka Olga Skabejeva i saborski zastupnik Državne dume Aleksej Žuravljov, zgrozili svijet razgovarajući o tome u koliko sekundi bi ruski interkontinentalni balistički projektili „Sotona 2“ ili „Sarmat“ mogli zasuti glavne gradove Velike Britanije, Njemačke i Francuske – zemalja koje isporučuju velike količine oružje Ukrajini.

Skabejeva je potom dodala kako je vrijeme leta hipersonične rakete od Kalinjingrada do Berlina 106 sekundi, od Kalinjingrada do Pariza 200 sekundi i do Londona 202 sekunde.

“Sotona 2” je ruska najmoćnija raketa, teška je više od sto tona, može nositi 10 tona tereta, odnosno 12 nuklearnih bojevih glava, a domet joj je 20.000 kilometara.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare