Otkrivamo

Raport objavljuje dokumente o ruskim diplomatama. Kad su stigli, šta je poslala Ruska ambasada i ko je to sve potpisao

Čovjek koji je potpisao ID kartice za sporne ruske diplomate je vjerni vojnik SDA - Ensar Eminović

Ulazak ruskih diplomata u BiH, koji su ranije protjerani iz nekoliko zemalja, prerastao je prvorazredni skandal. I to politički.

Dok su iz opozicione SDA i njenih satelita optuživali novu vlast, prvenestveno ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, on je uzvraćao da su sporni 'ruski špijunu' ušli u mandatu SDA.

Jučer je Konaković na press-konferenciji dodatno pojašnjavao o čemu se radi, a Raport donosi dokumente koji pokazuju hronologiju slučaja ali i dokazuju da su Rusi u BiH ušli u vrijeme mandata SDA-ove ministrice Bisere Turković i u vrijeme kada je šef OSA-e bio crnolistaš i obavještajac SDA Osman Mehmedagić Osmica.

Krenimo redom.

Glavno pitanje je bilo kada su sporne ruske diplomate, Ilija Serov i Anton Sokolov, notifikovani u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Diplomata koji dođe u neku zemlju, da bi koristio sva prava koja su mu zagarantirana Bečkom konvencijom, mora biti notifikovan u Ministarstvu vanjskih poslova.

Notifikacija je faktički obavještenje diplomatskim putem o stupanju na dužnost ili pak prestanku obavljanja dužnosti određenih članova diplomatskih predstavništava u BiH. Notifikaciju treba, po zakonu, uraditi ambasada države iz koje dolazi diplomata i to po dolasku tog diplomate (i njegove porodice) u državu.

A, prema dokumentima koji su u posjedu Raporta, ruske diplomate su u BiH notifikovane u mandatu ministrice Turković i tadašnjeg šefa OSA-e Osmice.

Tak je verbalna nota Ambasade Rusije za Serova stigla 21. oktobra 2022. godine. ID kartica, koja ga označava kao diplomatu, izdata mu je već četiri dana poslije - 25. novembra 2022. godine. On je u BiH ušao 14. novembra 2022. godine i to preko Aerodroma Sarajevo.

Dopis iz Ruske ambasade kojim notifikuju Serova 21.10. 2022. (Foto: Raport)
Zahtjev Serova za ID karticu, preuzeo ju je 21.10., potpiso Eminović (Foto: Raport)

Sokolov je došao nešto kasnije. Ambasada Rusije notu za njega šalje 10. januara 2023. godine. ID kartica mu se u Ministarstvu vanjskih poslova BiH izdaje dva dana poslije - 12. januara 2023. godine.

Ruska ambasada šalje notifikaciju za Sokolova 10. 01. 2023. godine (Foto: Raport)

Podsjetimo, potvrđivanje novog Vijeća ministara - čime je prvo Turković poslana u penziju - bilo je 25. januara 2023. godine. Osmica je s pozicije otišao još kasnije - u februaru kada je umjesto njega imenovan Almir Džuvo.

Zahtjev Sokolova za ID karticu iz 10. 1. 2023. Opet je potpisuje Eminović

Zanimljivo je da je Turković izjavila da ovi dokumentu uopće ne postoje i da nisu stigli na adresu Ministarstva.

Dalje, faksimil Diplomatske liste, na koju se Turković također pozivala, pokazuje da Serov na njoj. Sokolov je tek došao naredne godine pa ga na ovoj i nema.

Diplomatska lista na kojoj je Serov

Dakle, i Turković i Osmica propustili su djelovati i provjeriti odakle i kako su došle sporne ruske diplomate, a posebno njihovu pozadinu.

U cijeloj priči postoji još jedna zanimljivost.

Čovjek koji je potpisao ID kartice za sporne ruske diplomate je vjerni vojnik SDA - Ensar Eminović. On je bio prijatelj (i kum?) bivšeg gradonačelnika i ambasadora Abdulaha Skake (SDA) koji ga je ranije postavio za direktora javnog preduzeća 'Sarajevo', a koje upravlja Vijećnicom i Žičarom.

Eminovića je Trojka smijenila, a nakon toga ga Turković postavlja u Ministarstvo vanjskih poslova.