Raport otkriva španski identitet Ranka Debevca. Nedavno je koristio i pasoš

4890

Istraga koju Tužilaštvo BiH vodi po prijavi protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, o čemu je ekskluzivno pisao Raport, poprima novu dimenziju, posebno nakon izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je provjereno i protvrđeno kako Debevec ima drugi identitet u Španiji.

Prema nezvaničnoj potvrdi iz izvora bliskih istrazi, Ranko Debevec u Španiji je svom imenu i prezime Kavason, koje je slično djevojačkom prezimenu njegove majke Kaveson.

Do takvih informacija, kako Raport saznaje, došao je i Eurojust, koji je bio uključen u istragu koju provodi Tužilaštvo BiH. Također, kako nam je rečeno, pasoš na ime Ranko Debevec Kavason korišten je nedavno.

O sumnjama da predsjednik Suda BiH nije prijavio da ima ne samo špansko državljanstvo, nego i drugi identitet u toj zemlji, Raport je već pisao. Riječ je o vrlo opsežnoj krivičnoj prijavi koja je stigla u Tužilaštvo BiH, kao i relevantne međunarodne institucije i ambasade u našoj zemlji.

U toj prijavi navodi se nekoliko kriminalnih i koruptivnih radnji, od spornog državljanstva, kupovine automobila Mercedes u autokući Lijanović, do nezakonitih zapošljavanja na Sudu BiH. Tužilaštvo provodi istražne radnje, a oočito su neke od njih već dovele do rezultata.