Film, Pakleni Šund

Raportova recenzija nedjeljom | Glass Onion: A Knives Out Mystery – Genijalni nastavak udara po apsurdnosti ekstremnog bogatstva

Daniel Craig i režiser Rian Johnson ponovno se vraćaju s još jednom nevjerojatnom misterijom ubistva s “Glass Onion: A Knives Out Mystery”.

Već je prvi film osvojio mnoge obožavatelje uzbudljivom misterijom, nevjerojatnom glumačkom postavom i dirljivim društvenim komentarima o elitnim porodicama. “Glass Onion” čini isto na način da se ne čini da Johnson pokušava ponovno stvoriti magiju prvog filma.

Ostale recenzije:

Avatar: The Way of Water

Tulsa King

Violent Night

1899

The Menu

Zapravo, Johnson krši svako pravilo misterija ubistava u knjizi dok ispunjava film s nekoliko genijalnih referenci koje vam mogu preletiti preko glave.

Velik dio privlačnosti “Knives Out” bila je genijalna misterija ubistva i višestruki zapleti koji su publiku držali zbunjenom do kraja. Taj podvig bi bilo teško pratiti na prvom mjestu, ali čini se da Johnson to ne pokušava sa “Glass Onion”.

Umjesto toga, on pruža više misterija, neke jednostavnije od drugih, koje u konačnici odgovaraju ovoj središnjoj kontradiktornoj metafori staklenog luka: nešto jednostavno što se zapravo pokaže vrlo slojevitim ili nešto slojevito što se pokaže vrlo jednostavnim.

Benoit Blanc pozvan je zajedno sa grupom otkačenih slavnih osoba na zabavu misterije ubistva na otoku u Grčkoj.

GLASS ONION: A KNIVES OUT MYSTERY (2022) Daniel Craig as Detective Benoit Blanc, Dave Bautista as Duke, Edward Norton as Miles and Madelyn Cline as Whiskey. Cr: John Wilson/NETFLIX

Mnogi od glumaca preuzimaju dobro poznate uloge ovakvog tipa filma koje je malo ažurirano za moderno doba. Nespretna budala sada je nesvjesna internetska slavna osoba (Kate Hudson) koja objavljuje nekoliko bezosjećajnih tweetova. Šovinistički čovjek sada je borac za muška prava (Dave Bautista) koji posvuda nosi oružje.

Međutim, baš kad pomislite da znate kamo priča ide, dogodi se obrat koji sve te ikonične elemente misterije ubistva okreće naglavce. Na kraju, čini se kao da nas je Johnson ismijavao tokom cijelog putovanja, ostavljajući očite mrvice prije nego što vam je odvukao pažnju.

Satira često ne uspijeva zato što likovi postanu poruka. Kakav god komentar pisac pokušao prenijeti, zamjenjuje sve o liku zbog čega bi se mogli osjećati autentično i srodno. Umjesto toga, glumačka postava “Glass Onion” i Johnsonov scenarij dobro uspijevaju učiniti svaki lik kompliciranijim nego što se na prvi pogled čini.

Hudsonova Birdie Jay zasigurno će biti miljenica obožavatelja, ali ne samo zato što u svakoj sceni nosi prekrasnu odjeću. Hudson je smiješna i ima nekoliko trenutaka u kojima maska pada dopuštajući publici da vidi istinu lika u vrlo dirljivim scenama. Ista vrsta ljuštenja slojeva događa se sa svim likovima. Craig glumi opuštenijeg i zabavnog Blanca, ali još uvijek smo u neznanju o pozadini lika, što ga čini dalekim glavnim likom.

Nastup Janelle Monáe možda je i najbolji u filmu zbog dometa koji donosi Cassandri Brand, izopćenici iz slavne grupe. U početku je stoička i hladna, ali kasnije doista osjećate njezin bijes i izdaju i želite navijati za nju.

Nastavak je ambiciozniji od svog utemeljenog prvog filma sa svojim brojnim epizodama i gotovo neobičnom radnjom. Ipak, društveno-politički komentar još uvijek je jak u “Glass Onion”.

Umjesto bogatih porodica, Johnson cilja na slavne osobe iz pop kulture, od tehnoloških lidera do “progresivnih” političara. On razbija njihove mitove na tako zabavan način i razotkriva jednostavnu istinu da su svi oni glupi ljudi s manama kao i svi mi.

Uz zapanjujuću kinematografiju i glazbu koja pojačava napetost u ključnim scenama, Johnson svojim nastavkom “Knives Out” stvara uzbudljiviju vožnju koja potiče na razmišljanje. Jednostavna, ali pametno složena slagalica koju će publika voljeti tokom praznika.

Film je dostupan na NetflixuPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare