Film, Pakleni Šund

Raportova recenzija nedjeljom | John Wick: Chapter 4 – Keanu Reeves ponovo je spasio akcijske filmove

Putovanje u Pariz trebalo bi biti na svačijoj listi, čak i čovjeku po imenu John Wick. Eiffelov toranj, Slavoluk pobjede, Louvre – ima li bolji način da okrijepite svoju dušu, čak i dok razbijate sve ostale?

Neumirovljeni ubica doista zaranja u Grad svjetla u inventivnom i uzbudljivom “John Wick: Chapter 4”, nastavku koji uzdiže i proširuje franšizu. Četvrti nastavak je stiliziraniji, elegantniji i luđačkiji — poput samog Pariza.

Ostale recenzije:

You sezona 4

Scream VI

Creed III

Cocaine Bear

Ant-Man and the Wasp: Quantumania

Kad smo posljednji put vidjeli Wicka, bio je napola mrtav nakon što je pogođen i prevrnuo se s nekoliko spratova hotela Continental u New Yorku. Bio je na crnoj listi s cijenom od 14 miliona dolara na glavi. (Inflacija je čak pogodila i ovu franšizu: nagrada naraste na 40 miliona dolara do kraja četvrtog dijela.)

John Wick, kojeg Keanu Reeves uvijek igra s jednosložnim i zamišljenim intenzitetom, ostavlja svoj uobičajeni saldo smrti, ali ovdje postoji pomak. Tako često plijen u prethodnim filmovima, Wick je u napadu u četvrtom, prenoseći svoje zahtjeve izravno Visokom stolu, skupini mračnih gospodara kriminala koji održavaju red.

Ovaj put, sadistički frontmen The Tablea je kicoš zvan Marquis, kojeg igra Bill Skarsgård, koji izgovara stvari poput: “Druga šansa je utočište ljudi koji ne uspiju.”

John Wick s devet prstiju želi okončati svoju noćnu moru, prirodno, tako što će sve ubiti. Njegov kul frend, Winston Iana McShanea, izaziva ga da razmišlja drugačije: “Nisi ništa naučio?” pita čovjeka kojeg je, pošteno govoreći, upucao u prošlom filmu. “Ostat ćeš bez metaka prije nego što oni ostanu bez glava.”

Povratnik Shay Hatten, zajedno sa koscenaristom Michaelom Finchom, smislili su moguće rješenje za Wicka: pobijediti u staromodnom dvoboju s Markizom. Pobijedi i budi slobodan, izgubi i budi pokopan.

Ne tako brzo, naravno. Usput, Wick se mora nekako nositi sa slijepim majstorom borilačkih vještina Caineom, kojeg glumi Donnie Yen, unoseći humor i polet u borca koji ima zadatak ili ubiti svog nekadašnjeg prijatelja ili da mu ubiju kćerku.

Tu je i Killa, kojeg glumi zvijezda borilačkih vještina Scott Adkins, te The Tracker, vrlo talentirani lovac na glave kojeg glumi Shamier Anderson. Ne zaboravite roj pariških amatera lovaca na glave i oklopljenih nindži koji se čine brojnim poput gradskih bageta.

Svi dodaci koje očekujete od Wickovih filma su ovdje — cool pas, borba prsa u prsa među staklenim vitrinama, svijeće i kršćanska ikonografija, galopirajući konji, škripa metalnih mačeva i novi način da nekoga povrijedite, u ovom slučaju, jedna igraća karta. Posjećujemo Njemačku, Japan i završavamo u Francuskoj, idemo čak i do napuštene platforme podzemne željeznice.

Redatelj koji se vratio Chad Stahelski voli kombinirati neon s mračnim i sada ima proračun za iznajmljivanje prostora u Louvreu. Od 14 akcijskih sekvenci — da, 14 — nekoliko ih je doista nevjerojatno, poput tučnjave usred prometnog kruga oko Slavoluka pobjede i drona koji snima kompliciranu scenografiju u zgradi koja uključuje ono što se naziva sačmarica zmajevog daha.

Ako je u “John Wicku: Chapter 3 — Parabellum” bilo malo trzavica među potencijalnim ubicama  ovdje toga nema. Jedna sekvenca na nizu vanjskih stepenica u Parizu gotovo je nevjerojatno smiješna dok pucaju noževi i pištolji, a filmaši dodaju vodu i vatru u rave scenu noćnog kluba koja stavlja neupućene plesače pored ubica koji bacaju sjekire.

Pohvala kostimografu Pacu Delgadu, koji je opasne revolveraše obukao u svijetla trodijelna odijela i borbene čizme, a izvršne negativce u pripijenu eleganciju s ekstravagantnim kravatama. Jedan od najtužnijih dijelova filma je opraštanje od Lancea Reddicka, koji je glumio vratara hotela Continental Charona i koji je umro uoči filmskog debija.

Kako sve ovo završava? Ranije u filmu, Wickov japanski prijatelj Shimazu – kojeg sjajno glumi Hiroyuki Sanada – postavio je pitanje koje vječno visi nad ovom franšizom: “Jesi li razmišljao o tome kako će ovo završiti?”

Ovo poglavlje završava smrću, naravno. Ali tako zapravo i živi.

Film je dostupan u Cineplexx i CineStar kinimaPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare