nove destinacije

Raspisan konkurs za nove aviolinije iz Sarajeva, stiže još jedan evropski gigant

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je objavila još jedan konkurs za nove linije iz Aerodroma Sarajevo. Konkurs je identičan onom prošlom, osim što je sada predviđen i avion od 50 mjesta, dok je na prošlom bilo minimalno 100 mjesta.

Nije tajna da se ovaj konkurs ponavlja kako bi se prijavio Norwegian koji je zakasnio na prošli konkurs te se nije mogao kvalificirati, a što je i više nego bitno za Sarajevo kojem ozbiljno nedostaju linije za Copenhagen, te cjelogodišnja linija za Stockholm sa najmanje dva leta sedmično, koja se sada operira tek jedan let sedmično u sezoni, a dobro bi mu došli i letovi za Helsinki, te cjelogodišnja linija za Oslo (sada je Norwegian operira kao sezonsku). Sve ovo može dobiti sa Norwegianom, piše avioportal Zamaaero. Kako Norwegian ima baze još i u Bergenu, Stavangeru, Trondheimu, Rigi, Malagi, Alicanteu i Barceloni nije nemoguće da otvori još neku liniju iz Sarajeva uz Oslo, Stockholm, Copenhagen i Helsinki.

Prema najavama Turističke zajednice Kantona Sarajevo interes za letove prema Skandinaviji ima i SAS. Stoga je jasno da se konkurs u prvom redu ponovio radi Norwegiana i SAS-a što je u konačnici i dobro. Na prošlom konkursu LOT i TUI nisu dostavili sve potrebne dokumente, što bi ovog puta mogli učiniti, a smanjenje aviona na do 50 mjesta bi i te kako odgovaralo LOT-u koji u načelu leti u regiju sa E170 i E175. Konkurs je otvoren do 28. decembra.