Svijet

Raste broj zaraženih u Parizu, maske postale obavezne i na otvorenom

Pariške vlasti danas su saopćile kako će od ponedjeljka biti obvezno nositi masku za lice na otvorenom u prometnim područjima francuske prijestolnice jer je broj zaraženih koronavirusom porastao.

Odredba se odnosi na osobe starije od 11 godina, stoji u saopćenju pariške prefekture.

“Svi indikatori ukazuju na to da je od polovice srpnja virus ponovno počeo aktivnije cirkulirati”, dodala je prefektura.

Prefektura će odvojeno objaviti tačne zone u kojima se moraju nositi maske, a stanje će se redovno procjenjivati.

Postotak pozitivnih testova u pariškoj regiji trenutno je 2,4, dok je nacionalni prosjek 1,6.

U augustu je prosječno u Francuskoj 1.222 zaraženih, što je gotovo trostruko više od 435 u julu, ali dvostruko manje od 2.585 u aprilu, kada je pandemija bila u naletu.

PROČITAJTE  Politički analitičari saglasni: Borba za izbore nikada nije bila intenzivnija, bezobzirnija niti prljavija. Pitanje života i smrti

Na vrhuncu pandemije, 8. aprila, na odjelima intenzivne njege bilo je hospitalizirano 7.148 osoba, dok je na liječenju u bolnici najviše ljudi bilo 14. aprila, njih 32.292.

Francuska je već donijela odluku 21. jula o nošenju maski u javnim zatvorenim prostorima. Najveća francuska ljetovališta već su nametnula obvezno nošenje maski na otvorenom, dok je u nekim mjestima ograničen pristup plažama.Povezani postovi: