Svijet

Rat je sve bliže!? SAD povlači osoblje iz Kijeva, Biden priprema radikalan zaokret: Rasporedit će trupe oko Ukrajine?

Situacija u Ukrajini sve je napetija, a ruska invazija sve izglednija. Američki mediji sinoć su objavljivali informacije koje ne slute na dobro.

CNN je prenio saopćenje State Departmenta, koji je sinoć objavio da će smanjiti broj osoblja u Američkoj ambasadi u Kijevu, a ‘redukcija’ će krenuti od tzv. nebitnog osoblja i članova njihovih porodica.

“Dana 23. januara 2022. godine, State Department je odobrio dobrovoljni odlazak američkih direktno angažovanih zaposlenih i naredio odlazak članova porodica koji ispunjavaju uslove iz Ambasade u Kijevu zbog stalne prijetnje ruske vojne akcije. Američki građani u Ukrajini trebalo bi da razmotre da odu sada koristeći komercijalne ili druge privatne dostupne mogućnosti prijevoza”, navodi se u saopćenju State Departmenta.

CNN je u petak izvijestio da je Ambasada zatražila od State Departmenta da preduzme ovaj korak jer je Rusija nastavila sa gomilanjem vojske i opreme u blizini ukrajinskih granica, izazivajući strah od invazije.

U najnovijoj obavještajnoj procjeni ukrajinskog ministarstva odbrane, koju je prošle sedmice objavio CNN, procjenjuje se da je Rusija sada rasporedila više od 127.000 vojnika u regionu.

Američki zvaničnici još uvijek ne znaju kakvi su planovi ruskog predsjednika Vladimira Putina niti da li je on uopće odlučio da izvrši invaziju. Međutim, neki zvaničnici koji su vidjeli obavještajne podatke kažu da postoje dokazi da Rusija planira pokušati zauzeti Kijev i zbaciti vladu, kao što je CNN ranije izvijestio.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije je u saopćenju u subotu objavilo da ima informacije da ruska vlada planira “postaviti proruskog lidera u Kijevu dok razmatra da li da izvrši invaziju i okupira Ukrajinu”.

Vrlo brzo nakon ove informacije, New York Times sinoć je objavio da predsjednik SAD Joe Biden razmatra raspoređivanje nekoliko nekoliko hiljada američkih vojnika, kao i ratnih brodova i aviona, u zemlje saveznike NATO-a na Baltiku i u istočnoj Evropi. To bi, kako se nvodi, bilo proširenje američkog vojnog angažmana usred sve većeg straha od ruskog upada u Ukrajinu.

Ovaj potez bi signalizirao veliki zaokret za Bidenovu administraciju, piše NYT, koja je donedavno zauzimala suzdržan stav prema Ukrajini, iz straha da ne isprovocira Rusiju na invaziju. Ali kako je Putin pojačao svoje prijeteće akcije prema Ukrajini, a razgovori između američkih i ruskih zvaničnika ga nisu uspjeli obeshrabriti, administracija se sada udaljava od svoje strategije ‘ne provocirajte’.

Kako navodi ovaj list, na sastanku koji je održan u subotu Camp Davidu, predsjedničkom odmaralištu u Marylandu, visoki zvaničnici Pentagona predstavili su Bidenu nekoliko opcija koje bi američku vojnu opremu pozicionireale mnogo bliže putu Putina. Opcije uključuju slanje 1.000 do 5.000 vojnika u zemlje istočne Evrope, s potencijalom da se taj broj desetostruko poveća ako se stvari pogoršaju.

Zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni da javno govore o internim raspravama.

Očekuje se da će Biden donijeti odluku već ove sedmice, rekli su zvaničnici za NYT pod uvjetom anonimnosti.

“Čak i dok smo angažovani u diplomatiji, veoma smo fokusirani na izgradnju odbrane, izgradnju odvraćanja”, rekao je državni sekretar Antony J. Blinken u intervjuu koji je emitovan u nedelju na CBS-u “Face the Nation”. “Sam NATO će nastaviti da bude značajno ojačan ako Rusija počini nove akte agresije. Sve je to na stolu.”

Do sada, nijedna od vojnih opcija koje se razmatraju ne uključuje raspoređivanje dodatnih američkih trupa u samu Ukrajinu, a Biden je jasno stavio do znanja da ne želi ulaziti u još jedan sukob nakon bolnog izlaska Amerike iz Afganistana prošlog ljeta nakon 20 godina.

Ali, iz straha od provociranja Rusije, Bidenovi zvaničnici su nedavno upozorili da bi Sjedinjene Države mogle staviti svoju vojnu silu uz ukrajinske snage ako Putin krene u napad.

A raspoređivanje hiljada dodatnih američkih vojnika na istočnom krilu NATO-a, koji uključuje Estoniju, Letoniju i Litvaniju, rekli su zvaničnici Bajdenove administracije, upravo je scenario koji je Putin želio izbjeći, jer je vidio kako se zapadni vojni savez približava i bliže granici Rusije.

Na konferenciji za novinare prošle sedmice, Biden je rekao da je upozorio Putina da će ruska invazija na Ukrajinu potaknuti Washington da pošalje još vojnika u regiju.

“Zapravo ćemo povećati prisustvo trupa u Poljskoj, u Rumuniji, itd., ako se on zaista pomakne”, rekao je Buden. “Oni su dio NATO-a.”

Tokom telefonskog razgovora ovog mjeseca, ministar odbrane Lloyd J. Austin III upozorio je svog ruskog kolegu Sergeja Šojgua da će ruski upad u Ukrajinu najvjerovatnije rezultirati upravo onim povećanjem trupa o kojem Biden sada razmišlja.

U vrijeme telefonskog poziva — 6. januara — Bidenova administracija je i dalje pokušavala da bude suzdržanija u svom stavu prema Ukrajini, piše NY Times. No, nakon neuspješnih razgovora između Blinkena i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u petak, administracija očekuje jači stav, uključujući ne samo diplomatske opcije poput sankcija, već i vojne opcije poput povećanja vojne podrške ukrajinskim snagama i raspoređivanje američkih trupa u regionu.

“Ovo je očito kao odgovor na iznenadno stacioniranje ruskih snaga u Bjelorusiji, na granici, u suštini, s NATO-om”, rekla je Evelyn Farkas, najviši zvaničnik Pentagona za Rusiju i Ukrajinu tokom Obamine administracije. “Nema šanse da NATO ne bi mogao odgovoriti na tako iznenadni vojni potez u ovom političkom kontekstu. Kremlj treba shvatiti da samo eskaliraju situaciju sa svim tim raspoređivanjem i povećavaju opasnost za sve strane, uključujući i njih same.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare