ZAŠTO JE TAKO DOBAR

Recept za najzdraviji kolač na svijetu star je čak 6.000 godina: Evo kako ga napraviti

Jedan zdrav i ukusan desert koji je privukao pažnju istraživača i stručnjaka je pasteli, mješavina susama i meda koja se naziva i pitom od susama i meda.

Ova, čak 6 hiljada godina stara, kombinacija donosi niz korisnih sastojaka, uključujući cink, željezo, vlakna, magnezij, kalcij, bakar i razne vitamine, osobito vitamine B grupe, ključne za zdravlje i funkcioniranje organizma. Istraživanja sugeriraju da pasteli može pomoći u regulaciji masnoća u krvi, posebno odnosa između LDL i HDL holesterola, te da pozitivno utječe na srčani ritam, krvni pritisak i cirkulaciju. Također, pasteli pruža potrebnu energiju i snagu za težak fizički i mentalni rad te može pomoći u smanjenju hroničnog umora, nervoze i depresije.

Nova studija objavljena u Clinical Journal of Nutrition potvrđuje koristi meda i susama u smanjenju depresije, ateroskleroze, multiple skleroze i visokog krvnog pritiska. Pasteli sadrži čak 182 elementa korisna za zdravlje organizma, s visokom koncentracijom antioksidansa.

Recept za pasteli je jednostavan:

Sastojci:

300 grama tahana (pasta od čistog mljevenog susama)

300 grama prirodnog meda

Priprema:

Pomiješajte tahan i med u posudi. Prije dodavanja u posudu, možete izliti nakupljeno ulje s površine tahana. Začinite smjesu dodavanjem drobljenih orašastih plodova poput oraha, badema, pistacija ili lješnjaka prema želji.

Oblikujte smjesu u kuglice ili ploče i uvaljajte ih u susamove sjemenke. Stavite gotove pastele u frižider. Preporučuje se uzimati 2-3 kuglice dnevno, iako treba biti oprezan jer se radi o visoko energetskom slatkišu. Ipak, uz svoje zdravstvene beneficije, pasteli je i izuzetno ukusan desert koji će vam sigurno prijati.