Životni stil

Recept za palačinke od tikvica kojima niko ne može da odoli

Možete ih filovati po želji, savršene su za doručak ili večeru, a uživaćete u svakom zalogaju.

Tikvice su vrlo popularne u ovo doba godine, a pored uobičajenih jela poput pohovanih tikvica ili pljeskavica, možete ih upotrebiti i kao ključni sastojak tijesta.

Dodaju ukus i slast proji i mnogim drugim pecivima, a malo je poznato da od tikvica možete napraviti preukusne slane palačinke.

Filujte ih šunkom, sirom ili tako god želite, a kvalitetan doručak ili večera zagarantovani su s njima.

Sastojci:
2 tikvice (manje)
2 cijela jajeta
1,5 dl mlijeka
50 ml ulja
200 grama brašna
200 ml mineralne gazirane vode
1 kašičica soli
prstohvat šećera
sitno sjeckan peršun po želji

Priprema
Očistite i izrendajte tikvice pa im dodajte jaja, mlijeko, so i šećer i sitno sjeckan peršun.

Kada sve dobro promiješate, dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete finu homogenu smesu i na kraju dodajte ulje i vodu sve dok testo ne bude dovoljno rijetko za palačinke. Sipati kutlačom na zagrijano ulje, pa pržiti nekoliko minuta s jedne strane i okrenuti i pržiti još dva minuta s druge, piše Glossy.