Testiranja na miševima

Revolucija na pomolu: Izumljena vakcina koja bi mogla izliječiti multiplu sklerozu i neke autoimune bolesti

Dok obične vakcine aktiviraju imunološke ćelije da generiraju ćelije koje se bore protiv infekcija i proizvode antitijela protiv virusa, inverzna vakcina ima jedinstvenu sposobnost da deaktivira imunološke ćelije koje su greškom dobile dozvolu da napadnu vlastite ćelije

Portal Medical News Today prenosi da naučnici na Pritzker School of Molecular Engineering (Univerzitet u Chicagu) tvrde da su stvorili revolucionarnu vakcinu, nazvanu “inverzna vakcina“, u studiji na miševima. Ova inovativna vakcina uspješno je poništila autoimune poremećaje poput multiple skleroze, dijabetesa tipa 1 i Crohnove bolesti kod miševa bez ugrožavanja imunološkog sistema.

Autoimune bolesti pogađaju otprilike jednu od 10 osoba u svijetu, pri čemu imunološki sistem greškom napada zdrave ćelije i tkiva.

Trenutno ne postoje konačni lijekovi za autoimune bolesti, a tretmani su usmjereni na upravljanje simptomima lijekovima, operacije i prilagodbu načina života. Tačni uzroci autoimunih bolesti ostaju nepoznati, ali faktori poput genetike, okolišnih elemenata i specifične izloženosti virusima mogu povećati rizik.

Kako djeluje “inverzna vakcina”?

“Inverzna vakcina” djeluje drugačije od tradicionalnih vakcina. Dok obične vakcine aktiviraju imunološke ćelije da generiraju ćelije koje se bore protiv infekcija i proizvode antitijela protiv virusa, inverzna vakcina ima jedinstvenu sposobnost da deaktivira imunološke ćelije koje su greškom dobile dozvolu da napadnu vlastite ćelije.

Također, može generirati ćelije koje dodatno ublažavaju imunitet, poznate kao regulatorne T-ćelije. Ono što je važno je činjenica da se to može postići bez ugrožavanja cjelokupnog imunološkog sistema.

U studiji koju je vodio dr. Jeffrey Hubbell, profesor tkivnog inženjerstva, korišten je model miša s bolešću koja podsjeća na multiplu sklerozu. Ovo stanje autoimunog encefalomijelitisa uključuje imunološki sistem koji pogrešno cilja na mijelin, zaštitni omotač oko živaca. Kada je primijenjena inverzna vakcina, imunološki sistem prestao je napadati mijelin, dopuštajući živcima da pravilno funkcioniraju i poništavajući simptome bolesti kod miševa.

Inovativni pristup inverzne vakcine koristi mehanizme unutar tijela koji održavaju toleranciju na umiruće ćelijske ostatke, proces koji je poremećen kod autoimunih bolesti.

Stvaranjem molekula koje podsjećaju na ove krhotine i sadrže proteine usmjerene na određene autoimune bolesti vakcina u biti prevari tjelesne mehanizme da održe toleranciju.

Započela su klinička testiranja za određena stanja

Autoimune bolesti obuhvataju više od 100 stanja, uključujući multiplu sklerozu, dijabetes tipa 1, reumatoidni artritis, lupus, celijakiju, Crohnovu bolest i dr. Iako se svaka bolest manifestira drugačije, uobičajeni simptomi uključuju bol, umor, slabost mišića i upalu. Osobe s autoimunim bolestima suočene su s povećanim rizikom od bolesti srca, depresije, oštećenja organa i raka.

Pročitajte članak “Autoimune bolesti: Danas ih postoji više od 40, a od njih boluje do 20 % svjetske populacije! Ovo su najčešće“.

Kliničko testiranje inverzne vakcine već je započelo za određena stanja poput celijakije i multiple skleroze. Dr. Barbara Giesser, neurologinja i specijalistica za multiplu sklerozu, smatra ovu studiju dokazom koncepta na životinjskom modelu, sugerirajući da bi se, umjesto potiskivanja imunološkog sistema, oštećenje živaca kod multiple skleroze potencijalno moglo spriječiti “desenzibilizacijom” određene imunološke ćelije na mijelinski protein.

Ovaj pristup može ponuditi prednosti u odnosu na neke trenutne imunosupresivne terapije koje mogu povećati osjetljivost na infekcije.