izmjena pravila

Revolucija u fudbalu: Evo za šta će ubuduće igrači odmah biti isključeni

U cilju "poboljšanja ponašanja učesnika u fudbalu i povećanja poštovanja prema sudijama", Međunarodni odbor fudbalske asocijacije (IFAB) predstavio je niz izmjena koje će biti testirane u fudbalu.

Među izmjenama su desetominutna privremena isključenja zbog protesta pa čak i vrijeđanja glavnog sudije meča, piše meksički list Record.

Samo kapiten

„Samo kapiten ekipe može da pristupi sudiji u određenim važnim situacijama u igri. Nadalje, dogovoreno je da se privremena isključenja (bez dodatnih kazni) za prigovore i specifičnih grešake sudija u igri testiraju na višim nivoima, nakon njihove uspješne primene u malom fudbalu.

Postoje već izrađeni protokoli i sada će biti razvijen sistem testiranja“, navodi se u saopćenju IFAB-a nakon godišnjeg sastanka.

Između ostalih modifikacija, IFAB proučava kako da VAR ima veću ulogu i da se također koristi u kornerima, faulovima i žutim kartonima.

"Krađa" vremena

Trenutno se video asistencija u suđenju odnosi na preglede golova, jedanaesteraca i crvenih kartona.

Pored toga, razgovaralo se i o mogućim strategijama za rješavanje izgubljenog vremena na utakmicama i taktikama koje imaju za cilj promjenu tempa igre, uključujući s tim u vezi ograničenje od šest sekundi za golmane prilikom ispucavanja lopte.

Sve ove promjene će se samo testirati. U martu 2024. glasat će se da li će izmjene stupiti na snagu ili ne. Ako budu odobreni, primenjivat će se od 1. jula 2024. godine, prenosi Danas.