BHDoktor

Revolucionarna tehnologija: Prirodne ćelije ubice mogle biti biti ključ protiv zloćudnih bolesti

ćelije

Razvijena je revolucionarna tehnologija trodimenzionalnog (3D) bioprinta, koja bi mogla revolucionirati liječenje raka korištenjem funkcije imunoloških ćelija. Ove prirodne ćelije ubice za sada obećavaju.

Na istraživanju te nove tehnologije surađivali su Korejski institut za mašine i materijale (KIMM) i Korejski istraživački institut za bionauku i biotehnologiju (KRIBB). Njihova inovativna tehnologija 3D bioprintinga, koja koristi ćelije stanice prirodne ubice (Natural Killer ili NK stanice) za imunoterapiju, objavljena je u prestižnom časopisu Biomaterials Research.

NK ćelije su vrsta bijelih krvnih ćelija koje ciljaju viruse i tumorske ćelije, selektivno eliminirajući štetne ćelije unutar tijela. Za razliku od tradicionalnih metoda koje uključuju intravenoznu injekciju, a koje su pokazale ograničenu učinkovitost protiv solidnih tumora, ova tehnologija inkapsulira NK ćelije unutar 3D štampanih hidrogelova.

Time je gubitak NK ćelija sveden na minimum, a većina ćelija može učinkovito ciljati tumore. Hidrogel formira pore, omogućujući oslobađanje živih NK stanica nakon određenog perioda. To omogućava ćelijama da učinkovito obavljaju svoje imunološke funkcije.

Tradicionalna metoda intravenozne injekcije NK ćelija nije dala zadovoljavajuće rezultate u kliničkim ispitivanjima solidnih tumora. Međutim, novorazvijena tehnologija 3D bioprintinga poboljšava održivost i aktivnost NK ćelija. Ubrizgavaju se u hidrogel, ispisuju i uzgajaju u 3D okruženju, čime se povećava njihova sposobnost da se suoče s tkivima raka.

Glavni istraživač Su A. Park iz KIMM-a izrazio je optimizam u vezi s tehnologijom.

Ova tehnologija može značajno poboljšati funkcionalnost NK ćelija u liječenju raka. Predviđamo njen potencijalni doprinos liječenju pacijenata oboljelih od raka, rekao je Park.